Η υπηρεσία πληροφοριών του γερμανικού στρατού διεξάγει έρευνα για 275 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων τα οποία βαρύνουν υποψίες πως ανήκουν στην Άκρα Δεξιά, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιωτικού που ακούστηκε να λέει «Χάιλ Χίτλερ», σύμφωνα με επιστολή του Υπουργείου Αμύνης προς την Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters την Κυριακή.

Τουλάχιστον 143 από τις υποθέσεις αυτές αναφέρθηκαν πέρυσι και άλλες 53 εφέτος, σύμφωνα με την 15σέλιδη επιστολή του υπουργείου, στην οποία δίνονται λεπτομέρειες για στελέχη του στρατού που έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς ή εκστόμισαν προσβλητικά, ρατσιστικά σχόλια εναντίον συναδέλφων τους που είναι γόνοι μεταναστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίδειξη των ναζιστικών συμβόλων και οι ναζιστικοί χαιρετισμοί απαγορεύονται διά νόμου στη Γερμανία.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι επιδείχθηκε υπερβολική χαλαρότητα στον τρόπο αντιμετώπισης ορισμένων από τα πιο σοβαρά κρούσματα.

Ένα από αυτά είναι η Υπόθεση 29: ένας στρατιώτης ακούστηκε να λέει επανειλημμένα «Χάιλ Χίτλερ», «Χάιλ στον ηγέτη μας» και «Ζιγκ Χάιλ, σύντροφοι», διευκρινίζεται στην επιστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση αυτή «διαβιβάστηκε στον στρατιωτικό εισαγγελέα και στην (πολιτική) εισαγγελία», αλλά δεν δόθηκε εντολή να αποταχθεί το πρόσωπο αυτό, ούτε του απαγορεύθηκε να υπηρετεί στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, προστίθεται.

Σε μια άλλη υπόθεση, ένας στρατιώτης φέρεται να χρησιμοποίησε μια σελίδα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η οποία συνδέεται με το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD) και να ανήρτησε ρατσιστικές απόψεις, όπως η απαίτηση να επιβάλλεται η θανατική ποινή σε «ξένους».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε τον Ιανουάριο πως το NPD έχει υπόδειγμα τους εθνικοσοσιαλιστές του Χίτλερ, αλλά τάχθηκε εναντίον του να τεθεί εκτός νόμου, διότι δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στον δεύτερο στρατιώτη επιβλήθηκε μόνο «πειθαρχική» τιμωρία.

Σε μια τρίτη υπόθεση, επετράπη σε έναν στρατιώτη να κρατήσει τον ατομικό του οπλισμό και του επιβλήθηκε μόνο μια πειθαρχική ποινή, διότι έκανε τον ναζιστικό χαιρετισμό ενώ βρισκόταν στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης