Γερμανία: Έρευνα σε ακροδεξιούς κύκλους για επιδοκιμασία δολοφονίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019, 20:02
Γερμανία: Έρευνα σε ακροδεξιούς κύκλους για επιδοκιμασία δολοφονίας

Η γερμανική αστυνομία έκανε γνωστό σήμερα ότι έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα μετά την προβολή ενός βίντεο στο οποίο ακροδεξιοί διαδηλωτές μιλούν επιδοκιμαστικά για τη δολοφονία ενός πολιτικού του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

Το συνεργείο της δημόσιας τηλεόρασης ARD βιντεοσκόπησε διαδηλωτές που συμμετείχαν σε μια συγκέντρωση του αντιμεταναστευτικού κινήματος Pegida να δικαιολογούν τον φόνο του Βάλτερ Λίμπκε, ενός πολιτικού του CDU, γνωστού για τις φιλομεταναστευτικές απόψεις του. Το βίντεο αυτό τραβήχτηκε στη Δρέσδη, σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες ανησυχούν σήμερα ολοένα και περισσότερο για την ακροδεξιά βία ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι αρχές είχαν επικεντρωθεί στον κίνδυνο των εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση της Δευτέρας είπαν στο κινηματογραφικό συνεργείο ότι ο Λίμπκε ήταν «προδότης» του έθνους.

Ο Βάλτερ Λίμπκε προασπιζόταν με σθένος την πολιτική των ανοιχτών συνόρων της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και την απόφασή της να δεχτεί στη Γερμανία σχεδόν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, το 2015.

Ένας «συμπαθών» της ακροδεξιάς, ο οποίος ομολόγησε τη δολοφονία του Λίμπκε, στη συνέχεια ανακάλεσε, όπως είπε ο δικηγόρος του την Τρίτη.

Η αστυνομία ανέφερε σήμερα ότι ερευνά την πιθανότητα να διαπράχθηκε το αδίκημα της επιδοκιμασίας εγκληματικής πράξης.

Ο Άρμιν Λάσετ, ο αντιπρόεδρος του CDU και πρωθυπουργός του μεγαλύτερου κρατιδίου της Γερμανίας, διερωτήθηκε στο Twitter: «Σε τι καιρούς ζούμε, όταν οι άνθρωποι επιδοκιμάζουν μια δολοφονία μπροστά στην κάμερα;».

Μια δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest Dimpa δείχνει ότι δύο στους τρεις Γερμανούς (ποσοστό 66%) πιστεύουν ότι το κράτος συχνά αντιμετωπίζει με μεγάλη χαλαρότητα τους νεοναζί και τους ακροδεξιούς. Το 71% πιστεύει ότι υφίσταται σοβαρή απειλή από την ακροδεξιά βία – συγκριτικά, το 60% φοβάται την ισλαμιστική και το 41% την ακροαριστερή βία.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019, 20:02