Η μέχρι πρότινος προστατευομένη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, η νέα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, βλέπει τη δημοτικότητά της να μπαίνει σε πτωτική τροχιά ενώ μόλις ανέλαβε νέα καθήκοντα, κατέδειξε δημοσκόπηση που μεταδόθηκε χθες Σάββατο από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv.

Στην ερώτηση για το ποιο είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να αναλάβει την καγκελαρία μετά την αποχώρηση της Μέρκελ — στο δείγμα προτάθηκε να επιλέξει μεταξύ του Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων, του Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών και της Κραμπ-Καρενμπάουερ των Χριστιανοδημοκρατών — το ποσοστό της αποκαλούμενης από μερίδα του γερμανικού Τύπου «μίνι Μέρκελ» υποχώρησε 2 εκατοστιαίες μονάδες, στο 17%, σε σύγκριση με προηγούμενη έρευνα που μεταδόθηκε στην αρχή της εβδομάδας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που διενεργήθηκε για λογαριασμό του n-tv.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χάμπεκ ήλθε πρώτος με το 31%, ο Σολτς τον ακολούθησε με το 29%, αν και το ερώτημα είναι θεωρητικό, αφού στη Γερμανία ο ή η καγκελάριος δεν αναδεικνύεται με άμεση ψηφοφορία.

Το γεγονός ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άφησε κενή τη θέση της στο υπουργείο Άμυνας και η Κραμπ-Καρενμπάουερ τη διαδέχθηκε με τις ευλογίες της Μέρκελ — κίνηση που για πολλούς θα είναι καθοριστική προκειμένου να μετρηθούν οι πιθανότητες που έχει η protégée και διάδοχός της στην προεδρία του CDU να γίνει η ένοικος της καγκελαρίας το 2021 ή ακόμη και νωρίτερα.

Η Μέρκελ, που έκλεισε τα 65 την Τετάρτη, είναι ξεκάθαρο πως έχει σκοπό να ελέγξει απόλυτα τη διαδικασία της σταδιακής αποχώρησής της από το επίκεντρο της γερμανικής πολιτικής σκηνής και θα προτιμούσε να παραδώσει την εξουσία στην Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία τη διαδέχθηκε στην ηγεσία του κόμματός της τον Δεκέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως η άνοδος των Πρασίνων, το ποσοστό των οποίων αυξήθηκε στο 27% ως 29% στις δημοσκοπήσεις του Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει πως είναι πλέον το ισχυρότερο κόμμα στη Γερμανία, ωθεί αναλυτές και εφημερίδες να προεξοφλούν πως επόμενος καγκελάριος θα είναι ο δημοφιλής συμπρόεδρος του κόμματος των οικολόγων, ο Χάμπεκ.

Σε μια ένδειξη της εντεινόμενης ανησυχίας στην Ευρώπη για την κλιματική αλλαγή, ειδικά μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων, το κόμμα Die Grünen προσέλκυσε το 20,5% των ψήφων στη Γερμανία στις ευρωεκλογές του Μαΐου, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοσή του στην ιστορία του.

Η άνοδος των Πρασίνων μοιάζει να επιτείνει τις συγκρούσεις και τους σπασμούς στον ολοένα πιο εύθραυστο «μεγάλο συνασπισμό» της κεντροδεξιάς της Μέρκελ και των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, των δύο παρατάξεων που κυριάρχησαν στα γερμανικά πολιτικά πράγματα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης