Φθορά των δύο κορυφαίων «πράσινων» υπουργών της κυβέρνησης, της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, και παγίωση του κόμματος στην τρίτη θέση δείχνει νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, ο δημοφιλέστερος πολιτικός σήμερα στη Γερμανία είναι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU), ο οποίος ασκεί τελευταία ιδιαίτερα αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση. Στη δεύτερη θέση, ο μετριοπαθής αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ εκτοπίζει την κυρία Μπέρμποκ, η οποία πέφτει στην έκτη θέση, πίσω από τον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έτσντεμιρ (Πράσινοι), τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Χένρικ Βουστ (CDU) και το στέλεχος της Αριστεράς, που φημολογείται ότι θα ιδρύσει νέο κόμμα, Ζάρα Βάγκενκνεχτ. Στην έκτη θέση βρίσκεται ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και στην έβδομη ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD). Κανένας πολιτικός από τους Φιλελεύθερους (FDP) δεν βρίσκεται μεταξύ εκείνων με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αιτίες της δημοσκοπικής πτώσης της κυρίας Μπέρμποκ, η οποία βρισκόταν έως τώρα σταθερά στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, είναι «η ασαφής θέση της» σχετικά με την παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία και η δήλωσή της ότι «η πολιτική βίας των ιρανών μουλάδων δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία», η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτηση πρόθεσης ψήφου, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) διατηρεί το προβάδισμά της με 26% (-0,5), το SPD παραμένει στο 20,5%, ενώ οι Πράσινοι ανεβαίνουν στο 18% (+0,5). Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι σταθερή στο 15%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) φθάνουν στο 9% (+0,5), ενώ η Αριστερά μένει και πάλι οριακά κάτω από το εκλογικό όριο, με 4,5%. Με αυτά τα δεδομένα, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα συγκέντρωνε σήμερα ποσοστό 47,5%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης