Στόχος εσωκομματικής κριτικής γίνεται η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ λόγω τόσο της κακής επίδοσης στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής όσο και των χειρισμών της στην υπόθεση «Rezo», οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως προσπάθεια επιβολής λογοκρισίας.

Ο Rezo, διάσημος γερμανός βλόγκερ, δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες βίντεο διάρκειας 55 λεπτών, με τίτλο «Η καταστροφή του CDU», στο οποίο κατηγορεί τον κυβερνητικό συνασπισμό (CDU/CSU-SPD) για πολιτικές «υπέρ των πλουσίων» και για αποτυχία να δράσει σε κρίσιμα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, ενώ καταλογίζει στους πολιτικούς του CDU ψέματα και ανικανότητα. Το βίντεο συγκέντρωσε περισσότερες από 13 εκατομμύρια προβολές και έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση εντός και εκτός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Την Παρασκευή πριν από τις εκλογές 70 δημοφιλείς λογαριασμοί στο You Tube το αναδημοσίευσαν και ζήτησαν από τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν το CDU.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτος αντέδρασε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Πάουλ Τσίμιακ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Rezo «επικίνδυνο», επειδή παρουσιάζει την δική του άποψη ως τη μοναδική ορθή. Κατόπιν, η αρχηγός του κόμματος, παρά τις εισηγήσεις στελεχών του κόμματος να καλέσει τον βλόγκερ σε συζήτηση, επέμεινε στην σκληρή γραμμή, απαντώντας ειρωνικά «μήπως το CDU είναι υπεύθυνο και για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αίγυπτο;». Χθες, μιλώντας σε στενό κύκλο του κόμματός της, διερωτήθηκε «τι θα συνέβαινε εάν 70 εφημερίδες αποφάσιζαν δυο μέρες πριν από τις εκλογές να ζητήσουν από τους αναγνώστες τους να μην ψηφίσουν το CDU και το SPD». Θα επρόκειτο για ξεκάθαρη απόπειρα χειραγώγησης, τόνισε η ίδια και πρόσθεσε ότι οι κανόνες που ισχύουν στα παραδοσιακά μέσα θα πρέπει να εφαρμοστούν και στα νέα μέσα της ψηφιακής εποχής.

«Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ συζητά για περιορισμό των απόψεων που εκφράζονται πριν από εκλογές. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Αντιθέτως, χρειαζόμαστε περισσότερη συζήτηση, ανοιχτή αντιπαράθεση, ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», έγραψε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ στο Twitter, ενώ ο Νίεμα Μοβασάτ, κοινοβουλευτικός γραμματέας της Αριστεράς χαρακτήρισε τα σχόλια της αρχηγού του CDU «άνευ προηγουμένου επίθεση στην ελευθερία έκφρασης» και ζήτησε την παραίτησή της. Ο εκπρόσωπος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Γκέοργκ Πατσντέρσκι δήλωσε ότι η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ φέρνει τώρα το ζήτημα της λογοκρισίας σε προεκλογικές περιόδους ενόψει των κρατιδιακών εκλογών στην Σαξονία, το Βρανδεμβούργο και την Θουριγγία τον Σεπτέμβριο. «Πιστεύω ότι η ΑΚΚ δεν πρέπει να κατηγορεί άλλους για το αποτέλεσμα του CDU. Όποιος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα του κλίματος, θα χάσει», δήλωσε η επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ.

«Είναι παράλογο να με κατηγορούν ότι θέλω να επιβάλω περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης. Η ελευθερία έκφρασης είναι πολύ ψηλά στην δημοκρατία, αλλά πρέπει να συζητήσουμε τους κανόνες που ισχύουν σε προεκλογικές εκστρατείες», απάντησε η αρχηγός του CDU, η οποία, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση δεν θεωρείται από το 70% των Γερμανών έτοιμη να αναλάβει την Καγκελαρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες βλόγκερς με μεγάλη επιρροή κάλεσαν τους χρήστες του διαδικτύου να υπογράψουν «κατά της λογοκρισίας». Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 65.000 υπογραφές, ενώ η Γερμανική Ένωση Δημοσιογράφων σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «ανοησία αλλά και παραβίαση του Συντάγματος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης