Η ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατηγόρησε σήμερα τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU), τον σύμμαχο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, ότι αντιγράφουν τη «σκληρή γραμμή» της στο θέμα του μεταναστευτικού.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ και το CSU συγκρούονται στο θέμα της μετανάστευσης, σε μια διαμάχη που απειλεί με κατάρρευση την κυβέρνηση συνασπισμού. Ο ηγέτης του CSU και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ προωθεί ένα σχέδιο με βάση το οποίο η Γερμανία θα απορρίπτει τους μετανάστες οι οποίοι έχουν ήδη καταγραφεί σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καγκελάριος, από την άλλη, διαφωνεί μια οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια για την ανατροπή της πολιτικής των ανοιχτών θυρών που εισήγαγε το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η AfD, η οποία ελπίζει ότι θα αποσπάσει ψήφους από το CSU στις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου, κατηγόρησε τον Ζεεχόφερ ότι ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο για προεκλογικούς λόγους. Το CSU «φοβάται ότι θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία» στις εκλογές της Βαυαρίας, είπε ο συμπρόεδρος της ακροδεξιάς, Αλεξάντερ Γκάουλαντ.

Πέρσι, το κόμμα του απέσπασε έδρες στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο για πρώτη φορά στην ιστορία του. Θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και στη Βαυαρία, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην AfD ποσοστό 13%.

Ο βουλευτής της AfD Γκότφριντ Τσούριο επίσης επέκρινε το CSU. «Όλοι σ’ αυτήν την αίθουσα γνωρίζουν ότι το CSU θέλει να αντιγράψει το πρόγραμμα της AfD για να κερδίσει ψηφοφόρους μέχρι την Κυριακή των βαυαρικών εκλογών, με μια πολιτική απλών ανακοινώσεων. Αλλά οι άνθρωποι δεν θα ξεγελαστούν, θα ψηφίσουν το αυθεντικό», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άρμιν Λάσετ, υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, κάλεσε το κόμμα του να βάλει γρήγορα ένα τέλος στη διαμάχη με το CSU γιατί, όπως είπε, από αυτήν επωφελούνται μόνο οι ακραίες φωνές.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι αφίξεις αιτούντων άσυλο στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 33% το 2017, στις 186.000. Στο αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης, το 2015, έφτασαν στη χώρα 890.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης