Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε «παράλογες» τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά τον οποίο οι Γερμανοί αρνούνταν ότι υπήρξαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. «Οι ισχυρισμοί οι οποίοι παρουσιάστηκαν είναι τόσο παράλογοι που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους σχολιάσει», είπε ο Ζάιμπερτ.

Επίσης ο Ζάιμπερτ αρνήθηκε να σχολιάσει τις προεκλογικές αφίσες του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι ενόψει ευρωεκλογών, το σύνθημα των οποίων είναι «περισσότερη Ιταλία και λιγότερη Γερμανία». «Δεν θα σχολιάσω προεκλογικές αφίσες άλλων κρατών», σημείωσε. «Η Γερμανία και η Ιταλία συνεργάζονται στενά με τον πλέον φιλικό τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έτσι θα συνεχίσουν», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 77χρονος Μπερλουσκόνι έκανε τις επίμαχες δηλώσεις ενώπιον υποστηρικτών του κόμματός του στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης του Φόρτσα Ιτάλια ενόψει των ευρωεκλογών, κατά την οποία επιτέθηκε επίσης για άλλη μια φορά στον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί χαρακτήρισαν χθες «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Μπερλουσκόνι σημειώνοντας ότι είναι «παράλογες» και προκαλούν «σοκ».

Η γενική γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Γιασμίν Φαχίμι τόνισε χθες ότι «αυτά τα ολισθήματα όχι μόνον πλήττουν την εικόνα της Ιταλίας, αλλά θέτουν σε κίνδυνο τον πολιτικό πολιτισμό και τις αξίες της Ευρώπης», απαιτώντας η Άνγκελα Μέρκελ να αντιδράσει, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της CDU Πέτερ Τάουμπερ είπε επίσης χθες ότι τα σχόλια «είναι τόσο παράλογα που δεν αξίζουν σχολιασμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου ο Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε μιλώντας στο περιοδικό Σπίγκελ το σύνθημα «περισσότερη Ιταλία, λιγότερη Γερμανία» του κόμματος του Μπερλουσκόνι «εξοργιστικό». Το σύνθημα επέκρινε επίσης ο Χέρμπερτ Ρόιλ των Συντηρητικών, τονίζοντας ότι είναι «προβληματικό» και δεν το καταλαβαίνει.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης