Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να εργάζεται για την εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης, η οποία θα επιτρέψει τη συνέχιση της αποστολής ναυτικής ασφάλειας, «Επιχείρηση Σοφία», η οποία αναμένεται να λήξει στα τέλη Μαρτίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, που αναφερόταν στις ανησυχίες για τη διαχείριση της αποστολής, είπε πως η Γερμανία δεν θα αντικαταστήσει το πλοίο της, το Augsburg, όταν ολοκληρώσει την προγραμματισμένη περιοδεία του στη Μεσόγειο γύρω στις 6 Φεβρουαρίου, αν και ένα άλλο πλοίο θα παραμείνει σε ετοιμότητα στη Βόρεια Θάλασσα, εφόσον χρειαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέλλον της αποστολής της ΕΕ μετά τις 31 Μαρτίου είναι αβέβαιο δεδομένης της επιμονής της Ιταλίας να αλλάξει η εντολή της προκειμένου να διασφαλιστεί πως οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα θα κατανέμονται μεταξύ των χωρών της ΕΕ αντί να μεταφέρονται κατά κύριο λόγο σε ιταλικά λιμάνια.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε την Ιταλία που διοικεί τα πλοία που μετέχουν στην Επιχείρηση Σοφία ότι τα στέλνει στην πιο «απομακρυσμένη» γωνία της Μεσογείου, καθιστώντας την ανάμιξη της Γερμανίας μάταιη.

«Επί τρία τρίμηνα του έτους η ιταλική διοίκηση έστελνε το Πολεμικό Ναυτικό μας στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Μεσογείου, όπου δεν υπάρχουν διαδρομές διακινητών ανθρώπων και ούτε καν διαδρομές μεταναστών, έτσι ώστε επί μήνες το ναυτικό δεν είχε καθόλου σημαντικά καθήκοντα εκεί», είπε η φον ντερ Λάιεν στα γερμανικά ΜΜΕ από το Νταβός της Ελβετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως αποτέλεσμα, η Γερμανία αποφάσισε να στείλει τη φρεγάτα της που συμμετέχει στην επιχείρηση στη Βόρεια Θάλασσα για γυμνάσια, είπε, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στη Μεσόγειο οποιαδήποτε στιγμή εντός 10 ημερών.

Το αδιέξοδο θα πρέπει τώρα να επιλυθεί πολιτικά στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς Εσωτερικών, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Περιμένουμε πολύ καιρό τώρα για μια λύση. Είναι καιρός να βρεθεί με πολιτικό τρόπο», προσθέτει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης