Σχολιάζοντας τις τελευταίες δράσεις ακτιβιστών για την κλιματική αλλαγή, η γερμανική κυβέρνηση έκανε λόγο για ενέργειες που «υπερβαίνουν τα όρια των νόμων μας», ενώ και ο «πράσινος» αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ επισήμανε πως είναι λάθος οι διαμαρτυρίες που θέτουν σε κίνδυνο άλλους, αναφερόμενος στο θάνατο ποδηλάτισσας που εγκλωβίστηκε κάτω από βαρύ όχημα και τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούσαν να φθάσουν στο σημείο λόγω των αποκλεισμένων δρόμων.

«Η ανησυχία για το κλίμα και η προσήλωση στην προστασία του είναι πολύ σημαντικές για όλους μας, αλλά δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα όρια των νόμων μας», τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος στις ενέργειες ακτιβιστών της οργάνωσης «Τελευταία Γενιά», οι οποίοι σε ώρες αιχμής κολλούν με κόλλα τα σώματά τους σε κομβικές οδικές αρτηρίες προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος. Την περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο, μια γυναίκα που επέβαινε σε ποδήλατο ανατράπηκε από μπετονιέρα και εγκλωβίστηκε κάτω από το βαρύ όχημα. Τα ασθενοφόρα αδυνατούσαν να μεταβούν εγκαίρως στο σημείο, καθώς έπρεπε να κάνουν συνεχείς παρακάμψεις, ενώ, για τους ίδιους λόγους, το ειδικό όχημα που θα απεγκλώβιζε την τραυματία έφθασε στο σημείο με μεγάλη καθυστέρηση. Η γυναίκα νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και αργά το βράδυ της Πέμπτης υπέκυψε στα τραύματά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μορφές διαμαρτυρίας που θέτουν σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους είναι λάθος. Η προστασία του κλίματος έχει να κάνει με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ελευθερίας και όποιος με τη διαμαρτυρία του θέτει σε κίνδυνο την ζωή και την υγεία των άλλων, χάνει κάθε νομιμότητα και βλάπτει το ίδιο το κίνημα για το κλίμα», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ στις εφημερίδες του Ομίλου Funke.

Από την άλλη πλευρά, η ακτιβίστρια του κινήματος «Παρασκευές για το Κλίμα» και στέλεχος των Πρασίνων Λουίζα Νοϊμπάουερ εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο της γυναίκας, αλλά υπερασπίστηκε την οργάνωση που πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, τονίζοντας ότι η διαμαρτυρία πρέπει κάποιες φορές να ενοχλεί, εφόσον βέβαια γίνεται ειρηνικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια η «Τελευταία Γενιά» με ανάρτησή της στο Twitter επέκρινε τα ΜΜΕ που της επιτίθενται και προανήγγειλε νέες δράσεις διαμαρτυρίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης