Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει την παραγωγή εμβολίων στη Νότια Αφρική, διαβεβαίωσε χθες ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν στη διάρκεια επίσκεψής του στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να προσφέρει έως και 50 εκατ. ευρώ, διευκρίνισε ο Σπαν σε εκδήλωση σε πανεπιστήμιο. Το Βερολίνο εννοεί να στηρίξει την μεταφορά τεχνολογίας, όπως και η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε.

Σήμερα η Αφρική εισάγει το 99% των εμβολίων. Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντιταχθεί στις συζητήσεις περί άρσης της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό απλά θα αποθάρρυνε τις ιδιωτικές εταιρίες από το να επενδύσουν τους πόρους που απαιτούνται για την ανάπτυξη σκευασμάτων, όπως το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια εκδήλωση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στις προμήθειες εμβολίων για τις φτωχότερες χώρες.

Ο Μακρόν σημείωσε πως είναι σημαντικό να γίνεται γνωστό πόσες δόσεις διανέμονται και σε ποιες χώρες. Ζήτησε επίσης διαφάνεια ως προς τις τιμές των εμβολίων, λέγοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Ο Μακρόν ζήτησε ακόμη να αρθούν τα εμπόδια στην πρόσβαση σε εμβόλια, όπως οι περιορισμοί στις εξαγωγές.

Ωστόσο διαφάνηκαν διαφορές ως προς στο ερώτημα αν πρέπει να χαλαρώσει η προστασία για τις πατέντες των εμβολίων κατά της Covid-19. Η Γερμανία κρίνει ότι δεν είναι οι πατέντες ο λόγος για τον οποίο χώρες όπως η Νότια Αφρική δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν εμβόλια. Το πρόβλημα, για το Βερολίνο, είναι οι περιορισμοί στον εφοδιασμό που δυσκολεύουν τις εταιρείες να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες των συστατικών που χρειάζονται για την παραγωγή δραστικών ουσιών των εμβολίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σπαν δήλωσε ότι η μεταφορά τεχνολογίας αποδίδει καλύτερα μεταξύ πρόθυμων εταίρων. «Η οικειοθελής συνεργασία, το να αναλαμβάνεις μια δέσμευση, είναι πάντα πιο αποτελεσματικό από τον εξαναγκασμό» είπε ο Σπαν. «Θέλουμε να σας στηρίξουμε». Ωστόσο, ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της αναστολής της προστασίας για τις πατέντες εμβολίων όπου υπάρχει κάποιο εμπόδιο, όσο διαρκεί η πανδημία.

Η επίσκεψη του Σπαν έγινε ενώ η ΕΕ προωθεί την παραγωγή και την πρόσβαση εμβολίων στην Αφρική. Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στήριξη 1 δισεκ. ευρώ για την παραγωγή εμβολίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης