Είναι προφανές πως η καγκελάριος της Γερμανίας αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Για δεύτερη φορά σε 15 ημέρες η Άνγκελα Μέρκελ κατελήφθη από τρόμο σε συνάντησή της με τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Όπως και την προηγούμενη φορά, κατά την υποδοχή του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ, η Γερμανίδα καγκελάριος σε όρθια θέση άρχισε να τρέμει και επιχειρούσε επί ώρα να ελέγξει τις κινήσεις των χεριών της.

Η Μέρκελ, 64 ετών, παρευρισκόταν στην τελετή αποχώρησης της υπουργού Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ, η οποία εγκαταλείπει τη θέση της για να αναλάβει τα καθήκοντα του ευρωβουλευτή στο Κοινοβούλιο, όταν οι κάμερες την κατέγραψαν να τρέμει. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχετικό βίντεο μετέδωσε το Euronews αλλά ήδη η είδηση βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των ευρωπαϊκών -κι όχι μόνον- εφημερίδων.

Την προηγούμενη φορά οι υπηρεσίες της καγκελαρίας προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ισχυριζόμενες πως η καγκελάριος υπέστη σοκ από αφυδάτωση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επίσημη τοποθέτηση της καγκελαρίας για το δεύτερο αυτό συμβάν. Είναι φυσικό να προκαλούνται σοβαρά ερωτήματα για την κατάσταση της υγείας της Γερμανίδας πολιτικού, η οποία εξακολουθεί να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας της. Εξηγήσεις του τύπου «σοκ από αφυδάτωση κ.τ.λ.» δεν είναι δυνατόν να εκληφθούν στα σοβαρά, σημειώνουν αναλυτές σε διάφορα ΜΜΕ. Από την άλλη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξάγει κάποιος συμπεράσματα -έστω κι αν είναι ειδικός- μόνο και μόνο από μία δημόσια εικόνα ή ένα βίντεο. Είναι προφανές πως η καγκελαρία στο Βερολίνο υποχρεούται να δώσει στη δημοσιότητα πλήρη ιατρική έκθεση για την κατάσταση της Άνγκελα Μέρκελ, ως είθισται. 

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Φωτογραφία από τη σημερινή συνάντηση Μέρκελ - Σταϊνμάιερ στην τελετή αποχώρησης της υπουργού Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου δήλωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα παραστεί αργότερα στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νέου υπουργού Δικαιοσύνης.

Σε ερώτηση για το αν η καγκελάριος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Ιαπωνία απάντησε: «Όλα θα γίνουν κατά το πρόγραμμα. Η καγκελάριος είναι καλά».

Σε ρεπορτάζ της για το συγκεκριμένο θέμα η Deutsche Welle αναφέρει:

«Η καγκελάριος είναι καλά» και θα ταξιδέψει σήμερα για την Ιαπωνία, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση των 20 οικονομικά ισχυρότερων χωρών των κόσμου (G20), διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ. Κατά αυτόν τον τρόπο επεδίωξε να αμβλύνει ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας της καγκελαρίου.

Σε τι οφείλεται το τρέμουλο;

Το πρωί της Πέμπτης κατά την τελετή διορισμού της νέας υπουργού Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπτρεχτ στο προεδρικό ανάκτορο η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε να τρέμει. Την ώρα που μιλούσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ άρχισαν να τρέμουν τα πόδια της, ενώ σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο «σταύρωσε» τα χέρια της μπροστά επάνω στο σώμα. Το τρέμουλο διήρκεσε περίπου δύο λεπτά. Βέβαια, μισή ώρα αργότερα στη βουλή κατά την ορκωμοσία της κας Λάμπρεχτ η Άνγκελα Μέρκελ δεν έδειχνε καμία αδιαθεσία.

Παρόμοιο επεισόδιο παρουσιάστηκε πριν από εννέα ημέρες κατά την υποδοχή του νέου Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην καγκελαρία. Τότε η Άνγκελα Μέρκελ απέδωσε το τρέμουλο σε αφυδάτωση, λέγοντας ότι εκείνη την ημέρα δεν είχε πιει αρκετό νερό. Ειδικοί, πάντως, θεώρησαν την τότε επίσημη εκδοχή για το τρέμουλο λογική και απέρριψαν λίγο-πολύ την πιθανότητα μιας νευροπάθειας. Μετά το νέο επεισόδιο πληθαίνουν όμως τα ερωτήματα για τα πραγματικά αίτια.

«Εφόσον το επιτρέψει η υγεία»

Για την καγκελάριο, όπως και για κάθε πολιτικό, ισχύει η αρχή ότι όταν μια πάθηση γίνεται εμπόδιο για την άσκηση των καθηκόντων που απαιτεί ένα αξίωμα, θα πρέπει να παραιτηθεί. Άλλωστε, η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει όταν ανακοίνωνε τον Νοέμβριο του 2016 την τέταρτη υποψηφιότητά της για καγκελάριος πως, αν εκλεγεί, θα ασκήσει το αξίωμα για ολόκληρη τη θητεία, «αλλά, και αυτό ισχύει πάντα, εφόσον το επιτρέπει η υγεία».

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Ανησυχία για τη Μέρκελ – Εμφανίστηκε να τρέμει κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης