Η στρατιωτική υπηρεσία αντικατασκοπείας της Γερμανίας (MAD) διενεργεί έρευνα για δύο υποθέσεις ακροδεξιού εξτρεμισμού στις τάξεις επίλεκτης μονάδας που ανάγονται χρόνια πίσω, ανέφεραν πηγές προσκείμενες σ’ αυτήν χθες Κυριακή στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (KSK), επίλεκτη μονάδα, αναδιοργανώθηκε εξαιτίας σειράς σκανδάλων τα τελευταία χρόνια, όπως ιδίως η κλοπή πυρομαχικών από μέλη της και περιπτώσεις που άνδρες της έκαναν τον χιτλερικό χαιρετισμό, κάτι παράνομο στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έρευνες αφορούν έναν αξιωματικό κι έναν υπαξιωματικό.

Ο υπαξιωματικός της KSK κατηγορείται πως επέδειξε την αυτοκρατορική σημαία (μαύρη, λευκή και κόκκινη) πλάι στην ομοσπονδιακή σημαία κατά τη διάρκεια γυμνασίων το 2015.

Ο αξιωματικός φέρεται να διένειμε «μικρό αριθμό» εικόνων ακροδεξιάς εξτρεμιστικής φύσης μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας WhatsApp το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι σαφές αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες ή αν θα παραπεμφθούν σε δίκες.

Νωρίτερα φέτος, το ομοσπονδιακό και τα κρατιδιακά υπουργεία Εσωτερικών ξεκαθάρισαν ότι θα λαμβάνουν εφεξής αυστηρά μέτρα σε περίπτωση που επιδεικνύονται δημόσια η αυτοκρατορική σημαία και πολεμικά λάβαρα τόσο της περιόδου της αυτοκρατορίας, όσο και της περιόδου της ναζιστικής δικτατορίας.

Η απόφαση οφειλόταν στην ανησυχία πως ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες χρησιμοποιούν τα σύμβολα αυτά ως υποκατάστατο της σημαίας με τη σβάστικα, η δημόσια επίδειξη της οποίας αποτελεί ποινικό αδίκημα στη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης