Ο «αποκλεισμός» εναντίον κάθε μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εμποδίζει την αναβάθμιση της σύνθεσης του 15μελούς αυτού οργάνου, έκρινε χθες Παρασκευή ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γερμανίας στον ΟΗΕ, ο Κριστόφ Χόισγκεν.

Η τρέχουσα σύνθεση του ΣΑ δεν αντανακλά τη διεθνή πραγματικότητα, όμως τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ δεν έχουν «πλησιάσει καν» στο να αρχίσουν μια συζήτηση για το εάν θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτό περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, υποστήριξε ο Χόισγκεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχουμε καν μια βάση από την οποία να μπορούμε να αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση για να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση», συμπλήρωσε ο Γερμανός πρεσβευτής κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ντελάτρ, στην οποία παρουσίασαν τις — κοινές — προτεραιότητές τους, καθώς οι χώρες τους θα διαδεχούν η μία την άλλη στην προεδρία του ΣΑ.

Εάν δεν μεταρρυθμιστεί και δεν συμπεριλάβει περισσότερα κράτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα απολέσει τη νομιμοποίησή του, έκρινε ο Χόισγκεν.

Αλλά και ο Ντελάτρ υπογράμμισε πως η διεύρυνση του ΣΑ είναι ανάμεσα στους «στρατηγικούς στόχους» του Παρισιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο διπλωμάτες εξήραν τη γαλλογερμανική φιλία και τη σθεναρή ευρωπαϊκή εκπροσώπηση στον ΟΗΕ. Η Γερμανία κατέλαβε τον Ιανουάριο θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για διετή περίοδο· αυτή είναι η έκτη φορά που εξελέγη σε ψηφοφορία κράτος-μη μόνιμο μέλος του.

Πηγές: ΑΠΕ, dpa

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης