Γερμανία: Ιατρικές εξετάσεις για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ασυνόδευτων ανηλίκων ζητεί το CSU

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018, 20:59
Γερμανία: Ιατρικές εξετάσεις για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ασυνόδευτων ανηλίκων ζητεί το CSU
Η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το αδελφό κόμμα στη Βαυαρία της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, ζητεί τη διενέργεια ιατρικής εξέτασης για τον προσδιορισμό της ηλικίας ανηλίκων αιτούντων άσυλο, ένα μέτρο που ο γερμανικός ιατρικός σύλλογος χαρακτηρίζει αντιδεοντολογικό.

Η συζήτηση για μια διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο από την περασμένη εβδομάδα μετά τον θανάσιμο τραυματισμό μιας 15χρονης Γερμανίδας από τον πρώην φίλο της, έναν μετανάστη με καταγωγή από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τα έγγραφα του υπόπτου ανέφεραν ότι είναι 15 χρονών, αλλά ο πατέρας της κοπέλας τόνισε σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι πίστευε ότι ο μετανάστης ήταν μεγαλύτερος.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι γερμανικές αρχές έχουν καταχωρήσει περίπου 70.000 ασυνόδευτους ανήλικους αιτούντες άσυλο. Επικριτές της κυβερνητικής πολιτικής υποστηρίζουν ότι μερικοί από αυτούς μπορεί να μην είναι ανήλικοι και ότι πλαστογραφούν τις ηλικίες τους για να λάβουν πρόσθετα προνόμια και προστασία για να αποφύγουν την απέλαση.

Ένα σχέδιο ψηφίσματος του CSU ζητά την υποχρεωτική διεξαγωγή εξετάσεων σε ανήλικους αιτούντες άσυλο όταν υπάρχουν αμφιβολίες για τις ηλικίες τους.

Ένας εμπειρογνώμονας του CSU σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, ο Στεφάν Μάγιερ δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ιατρικές εξετάσεις που διενεργούνται σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Αυστρία και η Σουηδία, αποκάλυψαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των αιτούντων άσυλο δηλώνουν λανθασμένη ηλικία.

Ο επικεφαλής του γερμανικού ιατρικού συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι δήλωσε πως ιατρικές εξετάσεις για τον προσδιορισμό της ηλικίας, που περιλαμβάνουν ακτινογραφίες της οδοντοστοιχίας και των οστών του καρπού μπορεί να είναι αντιδεοντολογικές και ανακριβείς.

«Η εξέταση είναι δύσκολη, ακριβή και τα αποτελέσματα της κρύβουν σημαντικές αβεβαιότητες», δήλωσε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018, 20:59