Το πρώτο συνδικαλιστικό σωματείο φυλακισμένων στον κόσμο ίδρυσε ομάδα κρατουμένων της φυλακής Τέγκελ στο Βερολίνο. Το σωματείο στοχεύει στην καταβολή ενός ελάχιστου μισθού για τους κατάδικους καθώς και στην διεκδίκηση συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian», oι κρατούμενοι στη φυλακή Τέγκελ, εργάζονται με βάρδιες στις κουζίνες και τα εργαστήρια, γεγονός το οποίο τους καθιστά κατά την άποψη της ένωσης, de facto εργαζομένους. Για την εργασία τους αυτή κερδίζουν από εννέα έως 15 ευρώ την ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει της γερμανικής νομοθεσίας, οι κρατούμενοι αποκλείονται από τα εθνικά συστήματα συνταξιοδότησης και του εθνικού κατώτατου μισθού, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να ανέλθει το 2015 στα 8,50 ευρώ την ώρα.

Μέσω του σωματείου τους οι έγκλειστοι της φυλακής διεκδικούν τον κατώτατο βασικό μισθό. Η ένωση των κρατουμένων, η οποία είναι εγγεγραμμένη ως σωματείο χωρίς νομική προσωπικότητα, υποστηρίζει επίσης ότι η έλλειψη συνταξιοδοτικών κρατήσεων σημαίνει ότι πολλοί ηλικιωμένοι τρόφιμοι απελευθερώνονται κατ’ευθείαν στη φτώχεια.

«Οι φυλακισμένοι δεν είχαν ποτέ ένα σωματείο που να διεκδικεί τα εργασιακά συμφέροντά τους. Με την ένωση αυτή αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα μόνοι μας», δήλωσε ο Ολιβερ Ραστ, ένας εκπρόσωπος της ομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη, το κελί του Ραστ ερευνήθηκε από το προσωπικό των φυλακών. Ο Ραστ καταγγέλλει ότι το προσωπικό κατέσχεσε κατά την έρευνα έγγραφα σχετικά με την ίδρυση του σωματείου. Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την Ένωση χαρακτήρισε το συμβάν ως προσπάθεια εκφοβισμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης