Γερμανία: Κοντά σε συμφωνία για μισθούς και συντάξεις

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013, 01:59
Γερμανία: Κοντά σε συμφωνία για μισθούς και συντάξεις
Σε συμφωνία για τον κατώτατο μισθό, το συνταξιοδοτικό και τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους φαίνεται ότι έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις για τον «μεγάλο» συνασπισμό, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, έχει επιτευχθεί συμφωνία για την εισαγωγή υποχρεωτικού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο από το 2015, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί στα 8,50 ευρώ την ώρα. Δεν είναι ωστόσο ακόμη γνωστό εάν θα προβλέπονται εξαιρέσεις. Αντίστοιχα, προοπτική συμφωνίας διαφαίνεται και σε ό,τι αφορά τις συντάξεις για τις μητέρες και τις συντάξεις αναπηρίας. Επιπλέον, οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες της Rheinische Post και της Bild, συμφώνησαν να τεθεί ως όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση το 63o έτος, αλλά με 45 χρόνια κρατήσεων.

Συμφωνία έχει επιτευχθεί κατά πάσα πιθανότητα και σε ό,τι αφορά την επιβολή διοδίων για τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν τους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους αλλά δεν έχουν γερμανική άδεια κυκλοφορίας. Πρόκειται για πάγια απαίτηση των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), η οποία ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Διάσταση απόψεων διαπιστώνεται ωστόσο στο ύψος των δημοσίων επενδύσεων, με τους Σοσιαλδημοκράτες να ζητούν το ποσό να φθάσει τουλάχιστον στα 45 δισεκατομμύρια και την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να αντιπροτείνει 16 δισεκατομμύρια. Ανοιχτά είναι ακόμη τα θέματα της διπλής υπηκοότητας, της Υγείας και της Παιδείας.

Είτε πάντως προκύψει τις επόμενες ώρες τελική συμφωνία είτε όχι, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη είναι οι πλέον μακροχρόνιες στην ιστορία της Γερμανίας. Το 1976 είχαν περάσει 73 μέρες μέχρι την ορκωμοσία του καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ, αλλά τώρα, στην καλύτερη περίπτωση, με δεδομένη και την προσφυγή του SPD στην βάση του για την έγκριση της συμφωνίας, θα συμπληρωθούν περισσότερες από 100 ημέρες μέχρις ότου η Μέρκελ ορκιστεί για τρίτη φορά καγκελάριος.

Mε πληροφορίες από το ΑΠΕ
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013, 01:59