Ηγετικό στέλεχος της εθνικιστικής δεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την πρότασή του να υπάρξουν λιγότερα μνημεία για το Ολοκαύτωμα, περισσότερα μνημεία που να τιμούν τους νεκρούς της Γερμανίας, καθώς και ανάλογη αλλαγή στα σχολικά βιβλία.

Στο σχετικό του σχόλιο, ο Μπγέρν Χέκε, επικεφαλής του ολοένα και μετακινούμενου προς την Ακροδεξιά κόμματος στο ανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο της Θουριγγίας, αναφέρθηκε στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι οι Γερμανοί είναι ο μόνος λαός που εγείρει «μνημεία ντροπής στην πρωτεύουσά του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η καταγέλαστη πολιτική μάς σακατεύει. Χρειαζόμαστε μια πολιτική στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της μνήμης» πρόσθεσε.

Το AfD εμφανίζεται να κινείται, εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, σε ποσοστά από 12% έως 15%, με το όριο για την είσοδο στην ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή (Μπούντεσταγκ) να βρίσκεται στο 5%. Έχει αναπτύξει σχέσεις τόσο με δεξιά αντιευρωπαϊκά κόμματα, που ανήκουν στην πολιτική οικογένεια γύρω από το βρετανικό UKIP, όσο και με την κλασική Ακροδεξιά, της οποίας ηγείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.

Αρχικώς, το AfD κινούνταν σε γραμμή ήπιου κεντροδεξιού ευρωσκεπτικισμού, παρόμοια με εκείνη του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος, ωστόσο, μετά την προσφυγική κρίση του 2015, ριζοσπαστικοποιήθηκε προς τα δεξιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπ. Χέκε παρομοίασε ακόμη τον βομβαρδισμό της Δρέσδης από τους Συμμάχους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον βομβαρδισμό, επίσης από τους Συμμάχους, των ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι με ατομικές βόμβες.

«Μετά το 1945, μας ξερίζωσαν τη μνήμη. Δεν υπάρχουν Γερμανοί – θύματα, παρά μόνο Γερμανοί θύτες» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης