Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας και πολλούς περιορισμούς και εξαιρέσεις ανοίγουν αύριο πολλά σχολεία στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν αναμένεται να λάβει επισήμως τις αποφάσεις για την λειτουργία των σχολείων πριν από την Τρίτη.

Όπου λειτουργήσουν σχολεία, στα – απομακρυσμένα μεταξύ τους – θρανία θα επιστρέψουν οι τελειόφοιτοι, οι οποίοι πρόκειται να δώσουν απολυτήριες εξετάσεις, αλλά και οι μαθητές της 4ης και τελευταίας τάξης του Δημοτικού, Θα κληθούν δε να εφαρμόσουν αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς και υγιεινής προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικά, το Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή Χάουσμπρουχ του Αμβούργου θα λειτουργήσει μόνο με τους 80 μαθητές της τελευταίας τάξης – από τους 300 συνολικά όλων των τάξεων – μοιρασμένους σε δύο ομάδες, οι οποίες θα προσέρχονται εναλλάξ, ανά εβδομάδα. Σε κάθε τάξη 60τ.μ. θα βρίσκονται δέκα μαθητές προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες της απόστασης ασφαλείας, ενώ στα διαλείμματα κάθε ομάδα θα πρέπει να αποφεύγει τις άλλες. Όπως δηλώνει στο Spiegel η διευθύντρια του σχολείου Γκούντρουν Φόγκελερ-Βόλτερς, η κεντρική προτεραιότητα δεν θα δοθεί στα κανονικά μαθήματα, αλλά κυρίως στη συζήτηση των εκπαιδευτικών με τα παιδιά, σχετικά με το πώς βιώνουν αυτή την περίοδο, αλλά και στην επεξήγηση των νέων κανόνων, τόσο στο σχολείο όσο και έξω από αυτό. «Θα είναι δύσκολο, αλλά θα προσπαθήσουμε», τονίζει η κυρία Φόγκελερ-Βόλτερς, επισημαίνοντας ότι για πολλά παιδιά το σχολείο είναι το δεύτερο σπίτι τους, ίσως μάλιστα η μόνη σταθερά στη ζωή τους, ενώ πολλά παιδιά έχουν ανάγκη το γεύμα που τους προσφέρεται.

Λόγω πάντως του ομοσπονδιακού συστήματος της Γερμανίας, οι ρυθμίσεις διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο. Η Βαυαρία, η οποία ήταν η πρώτη περιοχή που αντιμετώπισε την πανδημία, έχει ανακοινώσει εδώ και μέρες ότι δεν θα ανοίξει τα σχολεία της πριν από τις 11 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης