Η κυβέρνηση της Γερμανίας πάγωσε την παράδοση εκπαιδευτικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Ρωσία από την αμυντική βιομηχανία Rheinmetall, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Βερολίνο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι θα απαγορεύσουν επίσης αναδρομικά τις παραδόσεις όπλων στη Μόσχα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επιβεβαίωσε ότι ακύρωσε την άδεια που είχε δώσει στη Rheinmetall να εξάγει τον εξοπλισμό αυτό στο πλαίσιο της κατασκευής ενός εκπαιδευτικού στρατοπέδου του ρωσικού στρατού στο Μουλίνο, στην περιοχή του Βόλγα. Την πληροφορία αυτή είχε δημοσιεύσει πρώτη η εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θεωρούμε αναγκαίο στην παρούσα κατάσταση» να μην εγκρίνουμε την παράδοση, δήλωσε μία εκπρόσωπος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι όσα μέρη έχουν ήδη παραδοθεί στις ρωσικές αρχές «δεν είναι λειτουργικά».

Η Rheinmetall δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα μέχρι στιγμής. Η γερμανική κυβέρνηση είναι σε επαφή με την εταιρεία η οποία έχει τη δυνατότητα, εφόσον το θελήσει, να ζητήσει να αποζημιωθεί για την ακύρωση του συμβολαίου της που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, το συνολικό κόστος των εγκαταστάσεων στις οποίες θα εκπαιδεύονταν περίπου 30.000 Ρώσοι στρατιώτες ανέρχεται στα 128 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του Βερολίνου τυπικά δεν εντάσσεται στις κυρώσεις που αποφασίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Μόσχας αφού οι Βρυξέλλες απαγόρευσαν μεν την εξαγωγή όπλων και οπλικών συστημάτων προς τη Ρωσία, όχι όμως και την εκτέλεση των συμβάσεων που είχαν ήδη υπογραφεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης