Γερμανία: Νέο πρόβλημα σε κυβερνητικό αεροσκάφος - «Θύμα» ο ΥΠΕΞ Χάικο Μάας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019, 00:13
Γερμανία: Νέο πρόβλημα σε κυβερνητικό αεροσκάφος - «Θύμα» ο ΥΠΕΞ Χάικο Μάας

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είναι το τελευταίο «θύμα» των προβλημάτων που παρουσιάζουν πλέον όλο και πιο συχνά τα αεροσκάφη του «Λευκού Στόλου» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, τα οποία χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους στελέχη της κυβέρνησης και ανώτεροι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με αποκάλυψη του περιοδικού «Der Spiegel», ο κ. Μάας βρισκόταν στο Μάλι, από όπου επρόκειτο να αναχωρήσει αργά χθες το βράδυ. Το πλήρωμα του αεροσκάφους ωστόσο, ενός Α319, τον ενημέρωσε ότι λόγω σοβαρής διαρροής στο υδραυλικό σύστημα, δεν μπορούσαν να πετάξουν. Αρχικά κατεβλήθη προσπάθεια η 30μελής αποστολή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να επιβιβαστεί σε πτήση της Air France με προορισμό το Παρίσι, αλλά ο χρόνος δεν επαρκούσε και για αυτό εξετάστηκε το ενδεχόμενο να μεταβεί στο Μάλι γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος το οποίο βρισκόταν στον Νίγηρα. Όταν ούτε αυτό κατέστη δυνατό, εστάλη στο Μάλι το ένα εκ των δύο Α340 που χρησιμοποιεί η Καγκελάριος, προκειμένου να παραλάβει την αποστολή του Χάικο Μάας. Η επιστροφή του στην Γερμανία αναμένεται αργότερα απόψε.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η λύση που επελέγη κόστισε 300.000 ευρώ, καθώς κάθε ώρα πτήσης του συγκεκριμένου αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένων των επιπλέον εξόδων, κοστίζει περίπου 35.000 ευρώ. Παρόλα αυτά ωστόσο ο κ. Μάας δεν κατάφερε να επιστρέψει στο Βερολίνο εγκαίρως για το πάρτι γενεθλίων του γιου του.

Έπειτα από αλλεπάλληλα ανάλογα περιστατικά, με αποκορύφωμα το πρόβλημα που υποχρέωσε πριν από λίγο καιρό την Άγγελα Μέρκελ να μεταβεί με εμπορική πτήση στο Μπουένος Άιρες για την Σύνοδο G20, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την απόφασή του να προμηθευτεί εντός του 2020 ένα αεροσκάφος Α350 και δύο ακόμη αεροσκάφη τα επόμενα δύο χρόνια.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019, 00:16