Να επισκεφθεί το Τέμενος DITIB, στην Κολωνία, επιθυμεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της παραμονής του στην Γερμανία, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου. Τα σχέδιά του ωστόσο, σύμφωνα με γερμανικές εφημερίδες, συναντούν τις επιφυλάξεις της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά για διαφορετικούς λόγους και της πρεσβείας της Τουρκίας στο Βερολίνο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα ήθελε, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Rheinische Post», να επισκεφθεί το εν λόγω τζαμί, το οποίο με χωρητικότητα 1.200 ατόμων είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας, ελέγχεται από την τουρκική κυβέρνηση και θεωρείται το «χέρι της Άγκυρας» στην χώρα. Η αρχική ιδέα για μια ανοιχτή συγκέντρωση, είτε στο Βερολίνο είτε στο Ντόρτμουντ, έχει εγκαταλειφθεί, καθώς η γερμανική πλευρά εμφανίστηκε αρνητική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά το τέμενος DITIB, η «Bild» σε σημερινό της δημοσίευμα αναφέρει ότι το αίτημα του Τούρκου Προέδρου προς το παρόν δεν έχει απαντηθεί από την κυβέρνηση της Γερμανίας. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα, επιφυλάξεις έχει εκφράσει και η πρεσβεία της Τουρκίας στην Γερμανία, με το επιχείρημα ότι μια δημόσια εμφάνιση του Ταγίπ Ερντογάν με τους συμπατριώτες του θα κυριαρχήσει στα ΜΜΕ, επισκιάζοντας την ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Την ίδια ώρα η Αστυνομία του Βερολίνου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Bild», έχει υποβάλει στον Δήμο αίτημα ακύρωσης του αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της Χέρτα και της Μπάγερν που είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 28 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη τις αυξημένες ανάγκες των μέτρων ασφαλείας που θα ληφθούν για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου.

Κατά την επίσκεψή του στην Γερμανία, ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικών και Οικονομίας. Εν όψει των συνομιλιών του με την κυρία Μέρκελ, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης