Γερμανία: Ο Γκιουλέν δεν ήταν πίσω από το τουρκικό πραξικόπημα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017, 19:08
Γερμανία: Ο Γκιουλέν δεν ήταν πίσω από το τουρκικό πραξικόπημα
«Καραμέλα» έχει κάνει ο Ερντογάν τη θέση πως ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν οργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου. Όπου σταθεί και όπου βρεθεί επαναλαμβάνει το ίδιο πράγμα, ζητώντας παράλληλα την έκδοση του Γκιουλέν.

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND, διά στόματος του επικεφαλής της Μπρούνο Καλ, ξεκαθάρισε πως ο ιμάμης είναι αθώος, υπογραμμίζοντας ότι «η Άγκυρα δεν κατάφερε να μας πείσει ότι αυτός ευθύνεται για την απόπειρα πραξικοπήματος».

Ερωτηθείς για την ιδεολογική ταυτότητα του Γκιουλέν και ειδικότερα για το αν πρόκειται για έναν ακραίο ισλαμιστή ή εξτρεμιστή, απάντησε πως τον θεωρεί «ηγέτη μιας κοινωνικής οργάνωσης που στόχο έχει να παράσχει περαιτέρω θρησκευτική και κοσμική εκπαίδευση».

Παράλληλα, έσπευσε να τονίσει πως «η τουρκική κυβέρνηση δεν ήταν πίσω από το πραξικόπημα», προσθέτοντας ότι πριν από την 16η Ιουλίου «η κυβέρνηση είχε ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη εκκαθάριση, επομένως μέρη του στρατού θεώρησαν πως θα έπρεπε να κάνουν γρήγορα πραξικόπημα πριν συλληφθούν».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017, 19:08