Ο Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα εγκαταλείψει τη θέση αυτή για να ασχοληθεί με τη γερμανική πολιτική και ενδέχεται να είναι αντίπαλος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές του 2017, όπως αναφέρουν σήμερα πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο 60χρονος Σουλτς «θα ασχοληθεί με τη γερμανική πολιτική», αναφέρει στον ιστότοπό της η εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα το ανακοινώσει την Πέμπτη το πρωί (σ.σ.: σήμερα το πρωί) από τις Βρυξέλλες» επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Suddeutsche Zeitung», ο Μάρτιν Σουλτς, του οποίου η θητεία στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λήγει το 2017, δεν θα θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία, αντίθετα θα προτιμήσει να υποβάλει υποψηφιότητα με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία στις εκλογές του 2017.

Η θέση που θα έχει στη συνέχεια στη γερμανική πολιτική ζωή δεν είναι ακόμη προδιαγεγραμμένη, συνεχίζει η εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2012, ο Σουλτς εμφανίζεται ως πιθανός αντικαταστάτης του συναδέλφου του στο SPD Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, του ιδιαίτερα δημοφιλούς υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού της Μέρκελ, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, υπενθυμίζει το «Spiegel».

Όμως, εδώ και αρκετούς μήνες κυκλοφορεί επίσης η φήμη ότι ο Σουλτς ενδέχεται να είναι υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές του 2017 στη θέση του ηγέτη του κόμματος, του όχι και ιδιαίτερα δημοφιλούς Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, νυν αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας.

«Παρ’ όλα αυτά, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί σχετικά με το αν εκείνος ή ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ» θα είναι υποψήφιοι για την καγκελαρία απέναντι στη Μέρκελ, η οποία ανακοίνωσε την Κυριακή την υποψηφιότητά της για μια τέταρτη θητεία, όπως επισημαίνει η «Suddeutsche Zeitung».

To SPD θα ορίσει τον υποψήφιό του στα τέλη Ιανουαρίου.

Ένα από τα σενάρια που αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είναι ο Σουλτς να διοριστεί υπουργός Εξωτερικών τον Φεβρουάριο, να θέσει υποψηφιότητα για την καγκελαρία και στη συνέχεια να αναλάβει εκ νέου το πορτφόλιο των Εξωτερικών, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα σχηματιστεί και πάλι συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης