Σύμφωνα με δημοσκόπηση της κυριακάτικης «Bild», το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας εκτοξεύεται στο 29% (+6%), ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) έχει απώλειες της τάξεως του 4% και βρίσκεται στο 33%.

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία στα τέλη Ιανουαρίου, η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων μειώθηκε εντός μίας εβδομάδας από 14 σε 4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Tόρστεν Σνάιντερ- Χάσε, ερευνητής του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Emnid, το οποίο διεξήγαγε τη δημοσκόπηση, είπε μάλιστα στη γερμανική εφημερίδα: «Ο Μάρτιν Σουλτς καταφέρνει να επαναπατρίσει ψηφοφόρους του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και να τους κινητοποιήσει συναισθηματικά. Μια τέτοια μετακίνηση των κομματικών προτιμήσεων εντός μίας εβδομάδας είναι κάτι το μοναδικό».

Οι Πράσινοι και η Αριστερά χάνουν αντίστοιχα 2%, και βρίσκονται στο 8%, η πιθανότητα όμως ενός κοκκινο-κοκκινο-πράσινου συνασπισμού βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των πιθανοτήτων διότι και τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν μαζί 45%, γράφει η «Bild».

Αμετάβλητα είναι, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, τα ποσοστά του ακροδεξιού – αντιευρωπαϊκού – λαϊκιστικού – ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και των Φιλελευθέρων (FDP) με 11% και 6% αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eάν οι ψηφοφόροι είχαν τη δυνατότητα να εκλέξουν άμεσα καγκελάριο, τότε η Άνγκελα Μέρκελ θα ελάμβανε 41% και ο Μάρτιν Σουλτς 38%. Σύμφωνα όμως με άλλη -πρόσφατη- δημοσκόπηση του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD, τα ποσοστά αυτά θα ήταν συντριπτικά υπέρ του Μάρτιν Σουλτς (50%), αφού η Μέρκελ θα ελάμβανε μόλις 34%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης