Οργισμένη ήταν η αντίδραση Γερμανών πολιτικών στην είδηση ότι εντοπίστηκε ένας ακόμη Αμερικανός κατάσκοπος στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη ενός εργαζόμενου στη γερμανική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών BND ο οποίος φέρεται ότι ήταν διπλός πράκτορας.

Αφού ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι οι αρχές έχουν διεξάγει έρευνες σε σχέση με τη δεύτερη υπόθεση κατασκοπείας, οι εταίροι του συνασπισμού της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσαν ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να απομακρύνει όλο το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας που εμπλέκεται στην υπόθεση και να πάψει να κατασκοπεύει τον εταίρο της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ ανέφερε πως ένας άνδρας ο οποίος εργάζεται στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας, διεξήγε κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ. Η εφημερίδα Ντι Βελτ υποστήριξε από την πλευρά της ότι ο δεύτερος ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ είναι ένας στρατιωτικός των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Δεν είναι ακόμη ποιος κρύβεται πίσω από αυτό», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ.

Η ίδια η Μέρκελ έχει ήδη πει ότι η σύλληψη την προηγούμενη εβδομάδα του εργαζόμενου στην BND που κατασκόπευε μια χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ με τις ΗΠΑ, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι «σοβαρή υπόθεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γιασμίν Φαχίμι, γενική γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, ζήτησαν «την άμεση απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας που εμπλέκεται και την άμεση παύση κάθε άλλης κατασκοπείας στη χώρα μας».

Η φον ντερ Λάιεν, που ανήκει στο κόμμα της Μέρκελ, σημείωσε ότι η υπόθεση της NSA «έπληξε την εμπιστοσύνη» στις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η οι υπηρεσίες πληροφοριών θα πρέπει να μάθουν ότι «ό,τι είναι δυνατό δεν είναι και πολιτικά αποδεκτό».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «βαθιές διαστάσεις απόψεων» με τις ΗΠΑ όσον αφορά την ισορροπία της ανάγκης για ασφάλεια και των ατομικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η υπόθεση αυτή θεωρείται «σοβαρότερη» από αυτή του διπλού πράκτορα, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι παρέδιδε έγγραφα σε έναν αμερικανό σύνδεσμό του, περιλαμβανομένων λεπτομερειών για την έρευνα της γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Τζον Έμερσον, ο οποίος είχε κληθεί για να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση του διπλού πράκτορα, συναντήθηκε με υψηλόβαθμο αξιωματούχο σε γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών νωρίς σήμερα ώστε να βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα για δεύτερη υπόθεση κατασκοπείας στη Γερμανία
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014, 16:48

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης