Γερμανία: Οριακό προβάδισμα διατηρούν οι συντηρητικοί της Μέρκελ έναντι των Σοσιαλδημοκρατών

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017, 09:24
Γερμανία: Οριακό προβάδισμα διατηρούν οι συντηρητικοί της Μέρκελ έναντι των Σοσιαλδημοκρατών
Οριακό προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) διατηρούν οι συντηρητικοί (CDU-CSU) της Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Emnid που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Bild am Sonntag, έξι μήνες πριν διεξαχθούν οι ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.

Βάσει της ίδιας δημοσκόπησης πάντως μια συμμαχία κεντροαριστεράς, αριστεράς και οικολόγων θα είχε επαρκή κοινοβουλευτική ισχύ για να αποσπάσει την εξουσία από την καγκελάριο αν οι κάλπες άνοιγαν σήμερα.

Ειδικότερα, το ποσοστό των συντηρητικών παραμένει αμετάβλητο στο 33%, ενώ αυτό του SPD μειώθηκε μία εκατοστιαία μονάδα από την περασμένη εβδομάδα, στο 32%. Το ποσοστό του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) παρέμεινε σταθερό στο 8%, ενώ αυτό των Πρασίνων αυξήθηκε κατά μία μονάδα, επίσης στο 8%. Αυτό σημαίνει πως μια «κόκκινο-κόκκινο-πράσινη» συμμαχία (SPD, Αριστερά, Πράσινοι) θα συγκέντρωνε, εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, το 48% των ψήφων και - κατά την εφημερίδα - αυτό το ποσοστό θα αρκούσε για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εάν ο καγκελάριος εκλεγόταν με άμεση ψήφο, το 46% των Γερμανών θα ψήφιζε τη Μέρκελ και το 38% θα επέλεγε τον Σουλτς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Στις αρχές του Φεβρουαρίου, ο Σουλτς βρισκόταν μπροστά από τη Μέρκελ, συγκεντρώνοντας το 46% των προτιμήσεων έναντι 40%.

Κατά την έρευνα της Emnid, το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αυξήθηκε μία μονάδα, στο 9%, ενώ αυτό των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) έπεσε μία μονάδα, αλλά παρέμεινε στο 5%, δηλαδή πιάνει το όριο για την είσοδο ενός κόμματος στη Μπούντεσταγκ, τη γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή.

Το SPD βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση πίσω από τους συντηρητικούς στις δημοσκοπήσεις επί χρόνια, αλλά η υποστήριξη προς αυτό αυξήθηκε ραγδαία από τα τέλη του Ιανουαρίου, όταν ορίστηκε υποψήφιός του για την καγκελαρία ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Η εξέλιξη αυτή αύξησε σημαντικά τις εγγραφές μελών στο SPD.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017, 09:39