Την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας θα αναλάβουν προσωρινά τρεις πολιτικοί μετά την αναπάντεχη παραίτηση της προέδρου του Αντρέα Νάλες, σύμφωνα με το dpa.

Η Μανουέλα Σβέσιχ, πρωθυπουργός του κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, η Μαλού Ντράιερ πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτο καθώς και ο Τόρστεν Σέφερ- Γκούμπελ, επικεφαλής του SPD στη Έσση, θα αναλάβουν την προεδρία του κόμματος, μετέδωσε το dpa επικαλούμενο πηγές των Σοσιαλδημοκρατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νάλες, η πιο ένθερμη υποστηρίκτρια της συμμετοχής του SPD στον κυβερνητικό συνασπισμό, ανακοίνωσε την παραίτησή της μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα του κόμματος στις ευρωεκλογές.

Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το SPD για την απόφασή του να συμμετάσχει για τρίτη φορά σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), με το κόμμα να χάνει και το προπύργιό του, την πόλη της Βρέμης, έπειτα από 70 χρόνια.

«Πιστεύω ότι πρέπει να αποχωρήσουμε από τον κυβερνητικό συνασπισμό» δήλωσε η Ζιμόνε Λάνγκε, δήμαρχος της πόλης Φλένσμπουργκ και αντίπαλος της Νάλες για την ηγεσία του SPD πέρυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ερώτημα είναι πότε είναι η σωστή ώρα να το κάνουμε» συνέχισε.

Ουδεμία από τις επιλογές που έχει το κόμμα, η ηγεσία του οποίου συναντάται σήμερα και πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διαδοχή της Νάλες, είναι ελκυστική.

Οι πρόωρες εκλογές πιθανότατα θα καταποντίσουν περαιτέρω το ποσοστό του SPD, το οποίο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από τους Πράσινους και το CDU. Ωστόσο, με την οικονομία να επιβραδύνεται η παραμονή των Σοσιαλδημοκρατών στον κυβερνητικό συνασπισμό έως το 2021 ίσως να τους βλάψει περισσότερο.

«Διατίθεται σκ…δουλειά» ήταν ο τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο της αριστερής εφημερίδας «Die Tageszeitung», η οποία τόνιζε το αδιέξοδο που θα αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε διαδεχθεί τη Νάλες.

Τα ονόματα που έχουν ακουστεί για την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών είναι αρκετά:

Όλαφ Σολτς: Ο 60χρονος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός του SPD. Ωστόσο, αργά την Κυριακή δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι δεν έχει χρόνο να αναλάβει την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών όσο διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Στις αρχές του έτους ο Σολτς είχε δηλώσει ότι έχει φιλοδοξίες για την καγκελαρία, καθώς διαθέτει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Αν και κάποιοι στο κόμμα τον θεωρούν πολύ τεχνοκράτη, πιστεύεται ότι είναι αρκετά πιστός στο SPD ώστε να ηγηθεί στις δυσκολίες.

Μανουέλα Σβέσιχ: Η 45χρονη πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας αναφέρεται συχνά ως πιθανή διάδοχος της Νάλες. Καθώς το φθινόπωρο πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές σε τρία κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας (Βρανδεμβούργο, Σαξονία, Θουριγγία), η επιλογή της Σβέσιχ δεν είναι κακή.

Εκπροσωπεί τη σύγχρονη, νεανική πλευρά του SPD και έχει το προσόν ότι είναι γυναίκα.

Μαλού Ντράιερ: Η 58χρονη πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου είναι δημοφιλής στο SPD και το 2017 εξελέγη αναπληρώτρια πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 97,5%. Η ίδια έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το κρατίδιό της για το Βερολίνο, όμως το όνομά της αναφέρεται όλο και πιο συχνά για να διαδεχθεί τη Νάλες. Μάλιστα στις ευρωεκλογές, όπου το SPD είδε το ποσοστό του να καταποντίζεται, στη Ρηνανία-Παλατινάτο πήγε σχετικά καλά, κάτι που αποδίδεται στο «φαινόμενο Ντράιερ».

Ζιμόνε Λάνγκε: Η 42χρονη δήμαρχος του Φλένσμπουργκ έχει ταχθεί υπέρ της εκλογής του νέου προέδρου του SPD από τη βάση.

Πέρυσι ήταν αντίπαλος της Νάλες για την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατών, συγκεντρώνοντας αναπάντεχα ποσοστό 27,6%. Θεωρείται εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Αχίμ Ποστ: Ο 60χρονος επικεφαλής του SPD στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία εμφανίζεται επίσης ως πιθανός διάδοχος της Νάλες. Έχει εμπειρία σε ευρωπαϊκά θέματα, ενώ είναι ειδικός σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα και έχει ευρύ δίκτυο στήριξης. Μειονέκτημα θεωρείται η ηλικία του.

Άλλα ονόματα που ακούστηκαν το Σαββατοκύριακο είναι αυτό της Καταρίνα Μπάρλεϊ, υποψήφιας ευρωβουλευτού, η οποία ενδέχεται να ανταλλάξει την έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την προεδρία του SPD, όπως και του υπουργού Εργασίας Χούμπερτους Χάιλκαν.

Πηγή: Με πληροφορίες από FAZ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης