Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ κατηγορεί τη διάδοχό του στην καγκελαρία ότι βύθισε το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) στο χάος. «Η κυρία Μέρκελ έκανε ένα κρίσιμο λάθος. Δημιούργησε ένα κενό λέγοντας: Θα παραμείνω καγκελάριος, αλλά όχι ηγέτης κόμματος. Αυτό τώρα την εκδικείται. Η Μέρκελ είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι το CDU πρέπει να εκλέξει και πάλι νέο ηγέτη του κόμματος», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο «Spiegel».

Ο ίδιος ο Σρέντερ παρέδωσε την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) στον Φραντς Μιντεφέρινγκ το 2004, ενάμισι έτος πριν από την εκλογική ήττα του. Ωστόσο, «οι δύο καταστάσεις δεν είναι συγκρίσιμες, επειδή δεν είχα πει ότι θα αποσυρθώ από καγκελάριος σε δύο χρόνια. Επίσης, ο Μιντεφέρινγκ δεν είχε φιλοδοξίες να με αντικαταστήσει στην καγκελαρία. Η Μέρκελ θα έπρεπε να είχε διατηρήσει και τα δύο αξιώματα. Παραιτούμενη της ηγεσίας του κόμματος, αποδέχτηκε ότι θα ξεσπάσει το χάος στο CDU», πρόσθεσε ο πρώην καγκελάριος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τo φαβορί για την ηγεσία του CDU μετά την παραίτηση της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι, κατά τον Σρέντερ, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ. Τους ανθυποψηφίους του, Φρίντριχ Μερτς και Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας τους επικρίνει ότι απομακρύνονται από την πολιτική Μέρκελ. «Είναι λάθος ως κόμμα να πετάς στον κάλαθο των αχρήστων, όσα έκανες κατά τη διακυβέρνησή σου», δήλωσε ο Σρέντερ, ο οποίος εκφράστηκε με επικριτική διάθεση σχετικά με μια πιθανή δεξιά στροφή του CDU. «Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει την αποσαφήνιση του προφίλ των μεγάλων κομμάτων, αλλά το CDU δεν θα μπορέσει ποτέ να ανταγωνιστεί λεκτικά την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), διότι τότε θα παραιτηθεί της χριστιανικής του προέλευσης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης