Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Πράσινοι κατέληξαν σε ένα «Σύμφωνο πολιτικής Σταθερότητας» για τον τερματισμό της κυβερνητικής κρίσης. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να μην έχει σημασία στις πολιτικές αποφάσεις του κρατιδίου η ψήφος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), όπως μεταδίδει το dpa, επικαλούμενο πληροφορίες από κύκλους των διαπραγματευομένων στην πρωτεύουσα της Θουριγγίας Ερφούρτη. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Στις διαπραγματεύσεις των τεσσάρων κομμάτων oι εκπρόσωποί τους διαβουλεύονται επίσης και για τις πιθανές ημερομηνίες νέων εκλογών για το τοπικό κοινοβούλιο, καθώς επίσης και για την σύμπραξη τους ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία για να εκλεγεί πρωθυπουργός ο Μπόντο Ράμελο του κόμματος της Αριστεράς. Από κύκλους των διαπραγματευομένων έγινε γνωστό ότι το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) θα ήταν ενδεχομένως διατεθειμένο να βοηθήσει τον -αριστερό- πρώην πρωθυπουργό Μπόντο Ράμελο να επιτύχει την απαραίτητη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο. Η συμμαχία Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων υπολείπεται κατά τέσσερεις ψήφους για να έχει πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία και ο Μπόντο Ραμέλο έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος μόνον εάν η δημοκρατική πλειοψηφία (των τεσσάρων κομμάτων) είναι βέβαιη, ώστε να μην είναι αναγκαίες οι ψήφοι των ακροδεξιών του AfD.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ημερομηνία διάλυσης του κοινοβουλίου του εν λόγω κρατιδίου είναι ένα από τα αμφιλεγόμενα σημεία των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της κυβερνητικής κρίσης. Οι συνομιλίες θα πρέπει κανονικά να ολοκληρωθούν σήμερα, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο εάν μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης