Γερμανία: Συρρικνώθηκαν κατά 7,4% οι εξαγωγές όπλων της χώρας το πρώτο τρίμηνο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019, 05:08
Γερμανία: Συρρικνώθηκαν κατά 7,4% οι εξαγωγές όπλων της χώρας το πρώτο τρίμηνο

Η κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας 1,12 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, μειωμένης κατά 7,4% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Η βιομηχανία όπλων της Γερμανίας επιρρίπτει ευθύνες για τη μείωση των εξαγωγών της στην κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία επέβαλε περιορισμούς στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών σε χώρες εκτός της Ε.Ε. και του NATO, αφότου ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο του 2018, καθώς και στους περιορισμούς στις εξαγωγές προς τα κράτη που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στην Υεμένη.

Οι περιορισμοί μετατράπηκαν ουσιαστικά σε εμπάργκο τον Νοέμβριο, μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο πάντως χαλάρωσε ελαφρά τον Μάρτιο.

Πέρυσι, οι κυβερνητικές εγκρίσεις εξαγωγών όπλων μειώθηκαν κατά σχεδόν το ένα τέταρτο, στα 4,82 δισ. δολάρια. Ήταν η τρίτη συναπτή χρονιά συρρίκνωσης των εξαγωγών της γερμανικής βιομηχανίας όπλων.

Το 2015 ήταν η τελευταία χρονιά που η γερμανική βιομηχανία είχε καταγράψει αύξηση των εξαγωγών της, οι οποίες ανέρχονταν σε 7,86 δισ. ευρώ.

Τα κυβερνητικά στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν κατόπιν ερώτησης του βουλευτή των Πρασίνων Ομίντ Νουριπούρ.

Η απαγόρευση των εξαγωγών όπλων στα κράτη της συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας η οποία ενεπλάκη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015 αφορά μόνο σε νέες παραγγελίες, όχι ήδη εγκεκριμένες. Ωστόσο, η κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ασκεί πίεση ώστε να απαγορευθεί η χρήση όπλων και πυρομαχικών κατασκευασμένων στη Γερμανία στη σύρραξη αυτή, που έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένα από τα κράτη που αφορά η απαγόρευση, απέκρουσε χθες την αξίωση αυτή, με τον πρέσβη Αλί Αμπντάλα Αλ Άχμεντ να δηλώνει πως τα ΗΑΕ αναμένουν από τη Γερμανία να φροντίσει να εκτελεστούν οι προϋπάρχουσες συμβάσεις.

«Εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που η Γερμανία προτίθεται να οριστούν σε οποιαδήποτε σύμβαση [για την πώληση όπλων] εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης εδώ, αυτό είναι στη διακριτική της ευχέρεια. Αλλά αυτό πρέπει να έχει εφαρμογή μόνο σε νέες συμβάσεις» επιχειρηματολόγησε ο πρέσβης.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019, 05:08