Γερμανία: Στέλνουν πίσω στην πατρίδα Αφγανούς μετανάστες

Γερμανία: Στέλνουν πίσω στην πατρίδα Αφγανούς μετανάστες
Η πρώτη πτήση με Αφγανούς μετανάστες που επιστρέφουν από τη Γερμανία στην Καμπούλ είναι γεγονός, στέλνοντας μήνυμα προς τους συμπατριώτες τους να μην ξεκινήσουν το ταξίδι για την Ευρώπη. «Το Αφγανιστάν σε χρειάζεται» είναι το σλόγκαν της επιχείρησης.

Ομάδα 135 Αφγανών που είχαν φθάσει στη Γερμανία ως οικονομικοί μετανάστες επέστρεψε στην αφγανική πρωτεύουσα. Ήταν η πρώτη οργανωμένη πτήση επαναπροώθησης από τη Γερμανία προς το Αφγανιστάν. Όλοι οι επιβαίνοντες επέστρεψαν οικειοθελώς, διεμήνυσε σε ειδική συνέντευξη Τύπου το αφγανικό υπουργείο που είναι αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Πολλοί Αφγανοί θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους απογοητευμένοι από τη σύντομη διαμονή τους στη Γερμανία. Ένας από αυτούς είναι ο 25χρονος Σαρίφ Αχμάντ, ο οποίος πιστεύει ότι μόνο οι Σύροι πρόσφυγες χαίρουν καλής αντιμετώπισης στη Γερμανία. «Βρίσκεσαι μακριά από την οικογένειά σου. Πατρίδα είναι εκεί όπου είναι η οικογένεια. Φυσικά και υπάρχει ανεργία εδώ. Αλλά είναι καλύτερα να έχεις ένα κομμάτι ψωμί κάθε μέρα παρά να είσαι εκεί (στην Ευρώπη). Η γλώσσα είναι ξένη και δύσκολη» δηλώνει.Η χαρά κατά την επιστροφή ήταν πάντως μεγάλη. Τους 135 Αφγανούς πολίτες περίμεναν στο αεροδρόμιο, κρατώντας λουλούδια, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και μέλη της καμπάνιας «Afghanistan Needs You».

Η Γερμανία πληρώνει την επιστροφή

Η Γερμανία σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης αναλαμβάνει τα έξοδα επιστροφής των ανθρώπων αυτών και προσφέρει επιπλέον 700 ευρώ για την επανεγκατάστασή τους.

​Η Γερμανία σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης αναλαμβάνει τα έξοδα επιστροφής των ανθρώπων αυτώνΔεν είναι, άλλωστε, λίγοι εκείνοι που επένδυσαν ολόκληρη την περιουσία τους για να πληρώσουν τα μεταφορικά για το αβέβαιο ταξίδι τους προς την Ευρώπη. «Πλέον ξέρω ότι ήταν λάθος. Τώρα εδώ πρέπει να ξεκινήσω πάλι από το μηδέν» λέει ο Σαρίφ.

Τον δρόμο της επιστροφής αναμένεται να πάρουν κι άλλοι Αφγανοί στο άμεσο μέλλον. Σε συνέντευξή του στην «Deutsche Welle» o Αφγανός πρέσβης στο Βερολίνο, Χαμίντ Σεντικί, δήλωσε: «Τους περασμένους τρεις μήνες περίπου 1.000 Αφγανοί έκαναν αίτηση εξόδου από τη χώρα. H πρεσβεία μας στο Βερολίνο και τα προξενεία στη Βόννη και το Μόναχο τους καταγράφουν. Πολλοί δεν έχουν διαβατήρια και ταυτότητες, και εμείς τους βοηθούμε να τα αποκτήσουν».

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016, 10:05