Θορυβημένη από τα αποτελέσματα των εκλογών στα κρατίδια της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου εμφανίζεται η γερμανική γνώμη στη δεκαπενθήμερη δημοσκόπηση «Politbarometer» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ZDF. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση του ποσοστού εκείνων που προβλέπουν σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και εκείνων οι οποίοι θεωρούν ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα ήταν προτιμότερο να αποσυρθεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο αυτής της εβδομάδας, το 72% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αντέξει έως το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, το 2021. Το 22% εκφράζει την αντίθετη άποψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αντίστοιχη ερώτηση τον περασμένο Ιούνιο, στην αντοχή της κυβέρνησης υπολόγιζε μόλις το 60%, ενώ το 30% διαφωνούσε. Στο ίδιο πνεύμα, το 73% των Γερμανών θεωρεί «καλή» την προοπτική η Άνγκελα Μέρκελ να παραμείνει στην καγκελαρία έως το τέλος της θητείας της, το φθινόπωρο του 2021. Τον περασμένο Μάιο, το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε το 68%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά ωστόσο στην τύχη του κυβερνητικού της εταίρου, του SPD, το οποίο διανύει περίοδο αναζήτησης νέας ηγεσίας, το ερώτημα σχετικά με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση παραμένει επίκαιρο. Το 50% εκτιμά ότι για το ίδιο το κόμμα θα ήταν καλύτερο να περάσει στην αντιπολίτευση, ενώ το 42% εκφέρει την αντίθετη άποψη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μεταξύ των υποστηρικτών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το 52% πιστεύει ότι είναι προτιμότερη η παραμονή στον κυβερνητικό συνασπισμό, έναντι του 45% που εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερα αν αποχωρούσε.

Ούτε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) όμως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (71%) δεν πιστεύει ότι η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ θα οδηγήσει με επιτυχία το κόμμα της στο μέλλον, ενώ μόλις το 19% εκφράζει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της. Ακόμη και στις τάξεις των υποστηρικτών του κόμματός της, μόλις το 34% την εμπιστεύεται.

Σε ό,τι αφορά στην Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), τον μεγάλο «νικητή» των δύο κρατιδιακών αναμετρήσεων της περασμένης Κυριακής, το 78% πιστεύει ότι εισπράττει μόνο ψήφο διαμαρτυρίας, ενώ μόλις το 16% εκτιμά ότι οι πολίτες την ψηφίζουν για τις πολιτικές της θέσεις. Το ποσοστό είναι, άλλωστε, πολύ κοντά σε αυτό που συγκεντρώνει η AfD στην πρόθεση ψήφου σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θέση πάντως των Γερμανών σε ό,τι αφορά στην προοπτική συνεργασίας των υπόλοιπων κομμάτων με την Ακροδεξιά – ή, κατ’ άλλους στη Γερμανία, τη λαϊκιστική δεξιά – δεν είναι ξεκάθαρη. Το 58% θεωρεί ορθή τη στάση των κομμάτων που απορρίπτουν κάθε συζήτηση για συνεργασία, ωστόσο το 37% τη χαρακτηρίζει «λανθασμένη».

Στην πρόθεση ψήφου, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) παραμένει πρώτη με 28%, ενώ οι Πράσινοι χάνουν μία μονάδα και βρίσκονται στο 24%. Το SPD κερδίζει δύο μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση και φθάνει το 15%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται με 13%, χωρίς αλλαγή στα ποσοστά της, η AfD και ακολουθούν η Αριστερά με 7% (χωρίς μεταβολή) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 6% (–1%).

Η Άνγκελα Μέρκελ παραμένει η δημοφιλέστερη πολιτικός της Γερμανίας, ακολουθούμενη από τον συμπρόεδρο των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς και τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται σταθερά η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η αρχηγός του CDU και υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης