Γερμανία: Το αντιευρωπαϊκό κόμμα AfD σπάει το φράγμα του 10%

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014, 16:23
Γερμανία: Το αντιευρωπαϊκό κόμμα AfD σπάει το φράγμα του 10%
Το αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative für Deutschland, AfD) εμφανίστηκε για πρώτη φορά σήμερα να καταλαμβάνει το 10% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για το εβδομαδιαίο ειδησεογραφικό περιοδικό Stern και το τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές του επιτυχίες, που του επέτρεψαν να μπει στα κοινοβούλια τριών κρατιδίων, το κόμμα βρίσκεται πλέον -σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση- στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου, μετά τους συντηρητικούς (CDU/CSU) υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ (42%) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD, 22%), τα δύο κόμματα που κυβερνούν τη Γερμανία, έχοντας συγκροτήσει μια κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού.

Η AfD ξεπέρασε το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke, 9%), τους Πράσινους (8%) και το φιλελεύθερο κόμμα FDP (2%), τον άλλοτε ήσσονα εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, το οποίο μοιάζει να βρίσκεται σε πολιτική αποσύνθεση.

Μετά τη Σαξονία, όπου η AfD κατέλαβε το 9,7% των ψήφων, το κόμμα που δημιούργησε την άνοιξη του 2013 ο καθηγητής Οικονομίας Μπερντ Λούκε κατέγραψε δύο νέες σημαντικές επιτυχίες στο Βρανδεμβούργο (12,2%) και στη Θουριγγία (10,6%). Νωρίτερα φέτος, η Εναλλακτική για τη Γερμανία κατάφερε να αναδείξει μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πάντως η AfD είχε αποτύχει -για μερικές χιλιάδες ψήφους- να εκλέξει βουλευτές στην ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή, την Μπούντεσταγκ, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Το ινστιτούτο Forsa διεξήγαγε τη δημοσκόπηση αυτή σ’ ένα δείγμα 2.501 προσώπων, αντιπροσωπευτικό του γερμανικού εκλογικού σώματος, από την 15η ως τη 19η Σεπτεμβρίου. Το ποσοστό στατιστικού λάθους της έρευνας είναι ±2,5%, όπως διευκρίνισε το ίδιο. Το αποτέλεσμα της έρευνας σηματοδοτεί μια άνοδο 3% για το κόμμα αυτό μέσα σε μία εβδομάδα. Το κόμμα, το οποίο ζητεί τη διάλυση του ευρώ, εμφανίστηκε από το πουθενά και αυξάνει σταθερά τα ποσοστά του, αντλώντας υποστήριξη από τους Γερμανούς που αντιτίθενται στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αντιμετώπισε την οικονομική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
B.M.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014, 16:28