Προειδοποίηση στους Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον να είναι προσεκτικοί, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εν μέρει απρόβλεπτη, εξέδωσε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής ενημέρωσης για τις ΗΠΑ, το υπουργείο προτρέπει τους Γερμανούς να τηρήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε και να αποφύγουν το κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας, ειδικά την περιοχή του Καπιτωλίου. «Ενδεχόμενη συνέχιση των διαδηλώσεων, της βίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης όπλων, δεν μπορεί να αποκλειστεί» εξηγείται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι αντιδράσεις Γερμανών πολιτικών για τα γεγονότα των τελευταίων ωρών στην Ουάσιγκτον συνεχίζονται.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) δήλωσε ότι «η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο κάθε δημοκρατίας», τονίζοντας ότι το «μάθημα που κάποτε παρέδιδαν στον κόσμο οι ΗΠΑ είναι ντροπή να το υπονομεύει ο Ντόναλντ Τραμπ, υποκινώντας τη βία και την καταστροφή». Εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές: «Αγαπητοί γερουσιαστές, αγαπητοί βουλευτές, μείνετε ασφαλείς! Είμαστε μαζί σας». Ο κ. Σολτς έκανε ακόμα λόγο για ενοχλητικές εικόνες στο Καπιτώλιο και πρόσθεσε ότι αυτό που συνέβη χθες αποτελεί «απαράδεκτη επίθεση εναντίον της δημοκρατίας». Ο πρόεδρος Τραμπ «δίχασε βαθιά τη χώρα – τώρα φαίνεται το πόσο. Ο Τζο Μπάιντεν έχει μπροστά του δύσκολο έργο, να ενώσει ξανά τους Αμερικανούς» έκρινε ο αντικαγκελάριος μέσω Twitter.

«Επί αιώνες το Κογκρέσο των ΗΠΑ υπήρξε παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας και δημοκρατίας. Οι επιθέσεις από φανατικούς υποστηρικτές του Τραμπ πληγώνουν κάθε φίλο των ΗΠΑ. Όποιος σπέρνει λαϊκισμό θα θερίσει μίσος και βία» έγραψε στο Twitter ο Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και υποψήφιος πρόεδρος του CDU.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φρίντριχ Μερτς, επίσης υποψήφιος για την ηγεσία του CDU, τόνισε μιλώντας στo ntv ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρή Αμερική», σημειώνοντας ότι «τώρα όλες οι ελπίδες πέφτουν στους ώμους του Τζο Μπάιντεν». Οι δυτικές δημοκρατίες πρέπει να παραμείνουν σταθερές, συνέχισε ο κ. Μερτς, πριν καταλήξει: «Ο Ντόναλντ Τραμπ προφανώς δεν είναι δημοκράτης. Δεν αποδέχεται την ήττα του, ούτε τις αποφάσεις των δικαστηρίων».

Ο τρίτος υποψήφιος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Νόρμπερτ Ρέτγκεν, περιέγραψε τα βίαια επεισόδια ως τον «καρπό του αντιδημοκρατικού διχασμού και του μίσους του Τραμπ για τους δημοκρατικούς θεσμούς». Κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να διαλέξουν «μεταξύ δημοκρατίας και Τραμπ».

Από πλευράς του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική Αλεξάντερ Λάμπσντορφ δήλωσε ότι «η αμερικανική δημοκρατία θα επιβιώσει, όχι όμως χωρίς ουλές».

Για «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας» έκανε λόγο ο βουλευτής του SPD Καρλ Λάουτερμπαχ, εκφράζοντας την ελπίδα να μη συνεχιστεί η βία. «Αυτό δείχνει πόσο επικίνδυνος είναι ακόμη ο δεξιός λαϊκισμός. Μια προειδοποίηση και για εμάς» συμπλήρωσε και χαιρέτισε την απόφαση του Twitter να διαγράψει μηνύματα του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου που θεωρήθηκε ότι υποδαύλιζαν τη βία.

Την 20ή Ιανουαρίου πρέπει να ξεκινήσει δικαστική έρευνα για την περίοδο του Τραμπ, έκρινε μέσω Twitter ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ. Θύμισε ότι μετά τις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια για δύο έδρες στη Γερουσία, την πλειοψηφία και στα δύο σώματα έχουν οι Δημοκρατικοί. «Ελπίζω να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και στη χώρα όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους τρομοκράτες οι οποίοι επιτέθηκαν σήμερα στο Κογκρέσο» πρόσθεσε, προτού επισημάνει: «Θα χρειαστεί σκληρή δουλειά για να ανακτηθούν η εμπιστοσύνη και ο θαυμασμός που απολάμβαναν κάποτε οι ΗΠΑ στον κόσμο. Όλοι όσοι πιστεύουν στην φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να βοηθήσουν!».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης