Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας εμφανίστηκε να διστάζει χθες Δευτέρα να εφαρμόσει την πρόταση να τεθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό δίκτυο «Combat 18», όπως κατά πληροφορίες εισηγείται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ο ήσσων εταίρος του κυβερνητικού «μεγάλου συνασπισμού».

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών συμφώνησε ότι η Combat 18 είναι νεοναζιστική, ρατσιστική, ξενοφοβική, αντιδημοκρατική και βίαιη οργάνωση, επισήμανε ωστόσο ότι κάθε αίτημα να τεθεί εκτός νόμου οποιαδήποτε οργάνωση πρέπει να εξετάζεται πολύ προσεκτικά, ώστε να εξασφαλίζεται πως θα αντέξει κάθε αμφισβήτηση στα γερμανικά δικαστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Σύνταγμά μας βάζει ψηλά τον πήχη ως προς την απαγόρευση οργανώσεων, και πρέπει να τηρείται, επομένως χρειαζόμαστε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, που πρέπει να ελεγχθούν και να αρχειοθετηθούν με προσοχή», εξήγησε.

Η συγκεκριμένη οργάνωση δρα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Θεωρείται ο ένοπλος βραχίονας του νεοναζιστικού δικτύου «Αίμα & Τιμή». Ο αριθμός 18 είναι συνηθισμένη κωδικοποιημένη αναφορά στη νεοναζιστική ορολογία, που παραπέμπει στο πρώτο και στο όγδοο γράμμα του γερμανικού αλφαβήτου — τα αρχικά του ονόματος του Αδόλφου Χίτλερ.

Κατά τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, το SPD πρότεινε η οργάνωση να τεθεί εκτός νόμου το ταχύτερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά δημοσιεύματα σε γερμανικά ΜΜΕ, η Combat 18 πιθανόν συνδέεται με την πρόσφατη δολοφονία του τοπικού πολιτικού Βάλτερ Λούμπκε μέσα στο σπίτι του από ένοπλο που βαρύνουν υποψίες ότι ανήκει στην άκρα δεξιά.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης