Οργανώσεις που εκπροσωπούν τους Τούρκους και τους Κούρδους στη Γερμανία καταδίκασαν την εισαγωγή της τουρκο-κουρδικής σύγκρουσης στη χώρα αυτή, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στη Συρία.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων, οργάνωση στην οποία κυριαρχεί η τουρκική κοινότητα, εξέφρασε σήμερα ανησυχία για τις «νέες επιθέσεις κατά των τουρκικών τεμενών». «Οι μάχες στο βόρειο τμήμα της Συρίας αποτέλεσαν το κίνητρο για να επιτεθούν σε τουρκικά κτήρια», σημείωσε σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο τεμένη που ελέγχονται από την DITIB – μια οργάνωση που εξαρτάται από την τουρκική κυβέρνηση και διαχειρίζεται περίπου 900 τόπους λατρείας στη Γερμανία – στη Λειψία και τη Μίντεν, αποτέλεσαν στόχο πράξεων βανδαλισμού τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή και γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Αυτό μας ανησυχεί γιατί οι επιθέσεις αυτές έχουν πολιτικά κίνητρα και για άλλη μια φορά κάποιοι εισάγουν μια ξένη σύγκρουση στη Γερμανία», υπογράμμισε το Συντονιστικό Συμβούλιο των Μουσουλμάνων.

Χθες η οργάνωση Κουρδική Κοινότητα της Γερμανίας κατηγορούσε κι εκείνη τους ιμάμηδες της DITIB ότι κηρύσσουν τον «ιερό πόλεμο» κατά των Κούρδων της Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η οδηγία της Άγκυρας είναι σαφής: να γίνει επίκληση σε όλα τα τεμένη των τουρκικών κρατικών αρχών των στίχων του Κορανίου για τη νίκη. Οι πιστοί οφείλουν να προσευχηθούν για τη νίκη του τουρκικού στρατού στον πόλεμό του κατά των Κούρδων», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση, η οποία καταδικάζει τη «χρησιμοποίηση της θρησκείας και των τεμενών υπέρ ενός πολέμου και την παραβίαση της υποχρέωσης για ουδετερότητα των τόπων λατρείας».

Η Γερμανία δεν έχει παύσει να ανησυχεί για τη μεταφορά στο γερμανικό έδαφος, στο οποίο διαμένουν εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι και τρία εκατομμύρια Τούρκοι ή πρόσωπα τουρκικής καταγωγής, των συγκρούσεων που αφορούν τις δύο πλευρές.

Ανησυχία προκαλεί επίσης στο Βερολίνο η DITIB, η οποία είναι ύποπτη ότι κατασκοπεύει στη Γερμανία τους επικριτές της τουρκικής κυβέρνησης.

Από το Σάββατο οπότε ξεκίνησε η τουρκική επιχείρηση στη Συρία, πολλές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν από τους Κούρδους της Γερμανίας. Μία από αυτές, στο αεροδρόμιο του Αννόβερου, προσέφερε το έδαφος για έναν σύντομο διαπληκτισμό με Τούρκους επιβάτες τη Δευτέρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης