Περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε νέα διαδήλωση που διοργανώθηκε στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας από το αντιισλαμικό κίνημα PEGIDA (Ευρωπαίοι πατριώτες κατά του εξισλαμισμού της Εσπερίας), παρά τις εκκλήσεις του γερμανικού πολιτικού κόσμου.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και φορούσαν μαύρες κορδέλες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι, ενώ μια αφίσα των συγκεντρωθέντων εμφάνιζε την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να φοράει ισλαμική μαντίλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην προηγούμενη αντιισλαμική εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Δρέσδη την περασμένη εβδομάδα συμμετείχαν 18.000 άτομα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χέικο Μας ήταν ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς που παρότρυναν τους διοργανωτές της εκδήλωσης στη Δρέσδη να μην «καταχραστούν» τις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού.

Οι επικριτές του PEGIDA, συμπεριλαμβανομένων όλων των κύριων κομμάτων της Γερμανίας, αλλά και της καγκελαρίου Μέρκελ έχουν κατηγορήσει την οργάνωση ότι εκμεταλλεύεται την επίθεση στο Παρίσι για να ξεσηκώσει φυλετικό μίσος. «Οι φρικτές πράξεις στο Παρίσι είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το PEGIDA είναι απαραίτητο», απαντά ο Λουτζ Μπάχμαν ένας από τους διοργανωτές των εβδομαδιαίων αντι-ισλαμικών εκδηλώσεων στη Δρέσδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και οι διοργανωτές των εκδηλώσεων του PEGIDA επιμένουν ότι δεν ευθυγραμμίζονται με την άκρα δεξιά στη Γερμανία, πολλοί μέσα στο πλήθος των διαδηλωτών έφεραν διακριτικά των νεοναζί.

Σε αντίθεση πάντως με τη Δρέσδη σε άλλες πόλεις της Γερμανίας διοργανώθηκαν εκδηλώσεις εναντίον της ισλαμοφοβίας και του PEGIDA με την αστυνομία να ανεβάζει τον αριθμό των διαδηλωτών σε αρκετές χιλιάδες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης