Γερμανία: Αρχίζει σήμερα η δίκη για τη δολοφονία του Βάλτερ Λίμπκε από νεοναζί

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020, 12:38
Γερμανία: Αρχίζει σήμερα η δίκη για τη δολοφονία του Βάλτερ Λίμπκε από νεοναζί

«Ιστορική» χαρακτηρίζει ο γερμανικός Τύπος τη δίκη που αρχίζει σήμερα στη Φρανκφούρτη για τη δολοφονία του επικεφαλής της κυβέρνησης του Κάσελ, Βάλτερ Λίμπκε, στις 2 Ιουνίου του 2019. Κατηγορούμενοι είναι οι Στέφαν Ερνστ και Μάρκους Χ. και είναι η πρώτη φορά που στη Γερμανία δικάζονται νεοναζί για τη δολοφονία πολιτικού.

Περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο παρακολουθούν τη δικαστική διαδικασία, ενώ τόσο στο δικαστήριο όσο και στην πόλη έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, καθώς για σήμερα έχουν ανακοινωθεί δύο διαδηλώσεις, από νεοναζί και από αριστερές οργανώσεις.

Ο 46χρονος Στέφαν Ερνστ έχει ομολογήσει ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον Λίμπκε, ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του στο Κάσελ. Ως κίνητρο για την πράξη του υπέδειξε ομιλία του Λίμπκε από το 2015, στην οποία ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υποστήριζε την ανάγκη παροχής ασύλου σε πρόσφυγες και καλούσε τους πολίτες να υποστηρίξουν «αυτή την αξία», υπογραμμίζοντας ότι «όποιος δεν στηρίζει αυτές τις αξίες, μπορεί ανά πάσα στιγμή να εγκαταλείψει τη χώρα». Ο δράστης είχε κατά το παρελθόν καταδικαστεί για πράξεις με ακροδεξιό υπόβαθρο, ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν σταματήσει να τον παρακολουθούν από το 2009.

Ο Στέφαν Χ. εκτιμάται από τις διωκτικές αρχές ότι δεν ήταν παρών στη δολοφονία, βοήθησε ωστόσο τον δράστη τόσο στην προμήθεια όπλου όσο και στην εκπαίδευσή του για τη χρήση του. Φέρεται δε να γνώριζε τα σχέδια του Ερνστ για δολοφονία κάποιου πολιτικού προσώπου.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020, 13:05