Γερμανικά οπλικά συστήματα παίζουν στον πόλεμο της Υεμένης πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ’ ό,τι θεωρούνταν μέχρι σήμερα, αποκαλύπτει ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα, στην οποία συμμετέχει η Deutsche Welle.

Γερμανικά όπλα και οπλικά συστήματα στον πόλεμο της Υεμένης; Το Βερολίνο δηλώνει άγνοια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στην DW κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ασφαλείας του Μονάχου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ δήλωσε: «Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο συμφώνησε σε ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων αναφορικά με τις εξαγωγές όπλων σε χώρες που εμπλέκονται σε πολεμικές συρράξεις. Μέχρι στιγμής δεν έχω κάποια σχετική πληροφορία».

Πάντως, στις εν λόγω χώρες ανήκουν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες προμηθεύονται όπλα από τη γερμανική πολεμική βιομηχανία, ακόμη κι αν εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης που ξεκίνησε το 2015.

Από φωτογραφικό υλικό και βίντεο που είναι ελεύθερα προσβάσιμα στο ίντερνετ, όπως στο Twitter, στο YouTube και στο Google Earth, είναι εμφανές ότι πολλά από τα όπλα που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο της Υεμένης είναι γερμανικής κατασκευής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημοσιογραφική ερευνητική ομάδα του πρότζεκτ «GermanArms», με τη συμμετοχή της «Deutsche Welle», της δημόσιας τηλεόρασης του «ARD», του περιοδικού «Stern», ειδικών του ολλανδικού «Lighthouse Reports» και του δικτύου «Bellingcat», συγκέντρωσε πλήθος αποδείξεων για τη χρήση γερμανικών οπλικών συστημάτων στις εχθροπραξίες στην Υεμένη σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Οι εξαγωγές όπλων στα Εμιράτα συνεχίζονται

Δορυφορικές φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι τα Εμιράτα χρησιμοποιούν γερμανικής κατασκευής πολεμικά πλοία, τα οποία αποπλέουν από το λιμάνι Ασάμπ της Ερυθραίας, το οποίο βρίσκεται σε στρατηγική θέση, περίπου 60 χιλιόμετρα από τις ακτές της Υεμένης.

Ας σημειωθεί ότι ο αποκλεισμός λιμανιών, όπως της Χουντέιντα στην Υεμένη από συμμαχικά πλοία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, εντείνει την ήδη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο τοπικός πληθυσμός.

Στη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι στο Βερολίνο στις αρχές του 2018, αναφέρεται ότι σταματούν οι εξαγωγές όπλων στις χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο της Υεμένης.

Μόνον όμως μετά τη δολοφονία του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» οι εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Αλλά οι εξαγωγές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζονται. Έφθασαν μάλιστα σε αξία τα 40 εκατ. ευρώ το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ταουακούλ Καρμάν από την Υεμένη κάλεσε μεταξύ άλλων και τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στις εν λόγω χώρες: «Απευθύνω έκκληση σε όλες τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γιατί επιδεινώνουν καθημερινά την κατάσταση του πληθυσμού στην Υεμένη».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης