Tου Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν όψει της πρώτης συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, και από τα δύο μέρη εκπέμπονται μηνύματα εκτόνωσης της πολιτικής έντασης που επικράτησε μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας με αφορμή τις εξελίξεις στο πεδίο των ελληνικών δημοσιονομικών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα υποδεχτεί τον Έλληνα πρωθυπουργό με στρατιωτικές τιμές στις 18.00 (ώρα Ελλάδας). Στο επίκεντρο των διμερών συζητήσεων αναμένεται να τεθεί η διαμάχη γύρω από το ζήτημα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Στο επίκεντρο των διμερών συζητήσεων αναμένεται να τεθεί η διαμάχη γύρω από το ζήτημα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας βρίσκονται σε οριακό σημείοΣτην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να συμπεριλαμβάνεται και η λίστα με τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως πληροφορήθηκε σήμερα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) από κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης, σχεδιάζεται ένα μείγμα φορολογικών αυξήσεων και ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση να δίδεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής προκειμένου να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία. Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ενώ σύνταξη στα 62 πρόκειται να λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν εργαστεί τουλάχιστον 40 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά της επιστολής που είχε στείλει στις 15 Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας και στην οποία ξεκαθάριζε ότι η Ελλάδα θα προτιμήσει να καλύψει συντάξεις και μισθούς παρά τα χρέη της στο ΔΝΤ. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», ο πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει το Βερολίνο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Γερμανική «υπερδύναμη»

Ο κυρίαρχος ρόλος της Γερμανίας στη διαχείριση της ευρωκρίσης τη φέρνει στο στόχαστρο της κριτικής ξυπνώντας μνήμες ναζισμού. Η Γερμανία «είναι περισσότερο ένας αδύναμος παρά ισχυρός ηγεμόνας», σημειώνει το «Spiegel», ενώ στη διαδικτυακή του έκδοση προβάλλει την είδηση του υποχρεωτικού γερμανικού κατοχικού δανείου ως ανεκπλήρωτου χρέους…

Η «Bild», που επανειλημμένα βρίσκεται πίσω από ακραίες επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, καλωσορίζει τον Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία, αφιερώνοντάς του σήμερα ολόκληρο το πρωτοσέλιδό της, το οποίο μάλιστα είναι κατά το ήμισυ γραμμένο στα ελληνικάΓια τον κορυφαίο Γερμανό οικονομολόγο Πέτερ Μπόφινγκερ είναι από καιρό σαφές ότι η Ελλάδα πήρε υπερβολική «δόση» μέτρων λιτότητας. Σε ουδεμία άλλη χώρα είχε επιβληθεί τόσο μαζική μείωση των κρατικών δαπανών που οδήγησε αναπόφευκτα στην απότομη κάμψη της οικονομικής της δραστηριότητας και στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού.

«Νομίζω κατ’ αρχάς ότι τις περασμένες εβδομάδες ζήσαμε κλιμάκωση των σχέσεων και σε αυτό φταίει καθαρά η ελληνική πλευρά, διότι δεν ήταν συνεργάσιμη, για να μην πω ότι ήταν προκλητική» υποστηρίζει ο Γερμανός καθηγητής.

«Αλλά, τώρα, είναι σημαντικό να κατέβουν οι τόνοι και να αναρωτηθούμε ποια κοινά σημεία έχουν η Γερμανία, η Ευρώπη και η Ελλάδα. Εδώ νομίζω ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να φορολογήσει περισσότερο εκείνους με μεγάλα εισοδήματα και να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Είναι αυτό που εμείς στη Γερμανία κατακρίνουμε: ότι οι πλούσιοι Έλληνες δεν φορολογούνται όσο θα έπρεπε» προσθέτει.

Ναζί και Μέρκελ

Σε εξώφυλλο του περιοδικού «Spiegel» η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται σε μία επεξεργασμένη φωτογραφία αξιωματικών των ναζί με φόντο τον Παρθενώνα την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Στο επάνω μέρος της δεσπόζει ο τίτλος «Η γερμανική υπερδύναμη», αντιπροσωπευτικός του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται αρκετοί Ευρωπαίοι τον ρόλο της σύγχρονης Γερμανίας.

Το εκτενές αφιέρωμα του «Spiegel» ξεκινά από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ζωντανό σύμβολο της ελληνικής αντίστασης κατά των ναζί, Μανώλη Γλέζο, ο οποίος σχολιάζει ότι «αυτήν τη φορά δεν είναι στρατιώτες αυτοί που κρατούν τους Έλληνες στη μέγκενη αλλά επιχειρηματίες και πολιτικοί».

«Το γερμανικό κεφάλαιο κυριαρχεί στην Ευρώπη και αποκομίζει κέρδος από τη μιζέρια στην Ελλάδα» λέει ο Μανώλης Γλέζος, υπογραμμίζοντας ότι δεν αναφέρεται στον γερμανικό λαό αλλά στα κυρίαρχα στρώματα. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής θυμάται ένα κείμενο του υπουργού Προπαγάνδας των ναζί, Γιόζεφ Γκέμπελς, στο οποίο προέβλεπε ένα ευρωπαϊκό μέλλον υπό γερμανική ηγεσία το 2000.

«Ο Γκέμπελς έπεσε έξω στους υπολογισμούς του μόλις κατά 10 χρόνια» σχολιάζει ο κ. Γλέζος, επισημαίνοντας ότι «η γερμανική κυριαρχία ξεκίνησε το 2010, στη χρηματοοικονομική κρίση».

Το «Spiegel» αναφέρεται, επίσης, με ξεχωριστό δημοσίευμα στις ελληνικές διεκδικήσεις πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, θέτοντας το ερώτημα: «Χρωστά η Γερμανία ακόμη χρήματα στην Ελλάδα εξαιτίας της κατοχής από τους ναζί; Μία νέα μελέτη από την Αθήνα φέρνει σε δύσκολη θέση το Βερολίνο όσον αφορά στο ζήτημα του αναγκαστικού δανείου του 1942».

Παράλληλα, το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στην έκθεση του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, η οποία συντάχτηκε κατ’ εντολή της προηγούμενης κυβέρνησης και καταδεικνύει μεταξύ άλλων ότι το αναγκαστικό δάνειο που απέσπασαν οι ναζί από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο, το οποίο δεν μπορεί να ενταχθεί στο γενικότερο πλαίσιο των «κλασικών πολεμικών αποζημιώσεων».

Τα ελληνικά της «Bild»

Ωστόσο, κάτι φαίνεται πως αλλάζει στη γερμανική στάση απέναντι στην Ελλάδα, καθώς η Bild (γερμανική εφημερίδα με παραδοσιακά προκλητική στάση απέναντι στην Αθήνα) καλοδέχεται τον Αλέξη Τσίπρα στη Γερμανία, αφιερώνοντάς του ένα πρωτοσέλιδο στα ελληνικά.

«Καλώς ήρθατε στη Γερμανία, κύριε Τσίπρα» είναι ο βασικός τίτλος της πρώτης σελίδας της, ενώ στον υπέρτιτλο γράφει «Ακριβή μου Ελλάδα: 50 λόγοι για τους οποίους οι Έλληνε (λείπει το τελικό «ς») μας είναι αγαπητοί».

Η φράση «Ακριβή μου Ελλάδα» υπάρχει μόνο στους ελληνικούς τίτλους και αρκετοί αναρωτιούνται αν αναφέρεται στο συναισθηματικό σημαινόμενο της λέξης ή το οικονομικό. Το πρωτοσέλιδο έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο Twitter το βράδυ της Κυριακής ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Κάι Ντίκμαν. Το πρώτο θέμα της «Bild» κοσμεί φωτογραφία με πλατύ χαμόγελο του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ακόμη και το λογότυπο της εφημερίδας είναι γραμμένο στα ελληνικά ως «Βιλδ».

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης