Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιταλικών εφημερίδων «Il Messaggero» και «La Repubblica» οι πρωθυπουργοί Ρωσίας και Ιταλίας συμφώνησαν να επιτρέψουν στη Wintershall, θυγατρική της γερμανικής BASF, να συμμετάσχει στο σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου South Stream.

«Σας έχω ήδη πει ότι οι γερμανικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον», είπε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τελευταίου στην Αγία Πετρούπολη, την επομένη των γενεθλίων του Ρώσου πρωθυπουργού. Οι συντάκτες των δημοσιευμάτων υποστηρίζουν ότι η Wintershall μπορεί να αποκτήσει συμμετοχή σε ποσοστό μεταξύ 10% – 20%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους Times της Μόσχας, ο Ιταλός πρωθυπουργός, απαντώντας στον Ρώσο ομόλογό του, υπογράμμισε ότι «θα ήταν θετική εξέλιξη» η συμμετοχή μιας γερμανικής εταιρείας στο πρόγραμμα. Το κόστους 20 δισ. ευρώ πρόγραμμα διαχειρίζονται η ρωσική Gazprom και η ιταλική Eni.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Μόσχα υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης ώστε η γαλλική Gaz de France να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής 10%, σε βάρος της συμμετοχής της Eni.

Τα σχόλια των δύο πρωθυπουργών έγιναν λίγες μόνον μέρες μετά από τη διάψευση, από την Wintershall, φημών για πιθανή συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Τις φήμες είχαν πυροδοτήσει δηλώσεις, την προηγούμενη εβδομάδα, του διευθύνοντος συμβούλου της Eni ότι θεωρεί πως η θυγατρική της BASF εξετάζει συμμετοχή της στον South Stream.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης