Γερμανικός Τύπος: Πρωτόγνωρη η αναφορά του ΔΝΤ στον λαϊκισμό

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016, 09:41
Γερμανικός Τύπος: Πρωτόγνωρη η αναφορά του ΔΝΤ στον λαϊκισμό
Το γεγονός ότι το ΔΝΤ κάνει αναφορά στον λαϊκισμό στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την ανάπτυξη, η οποία παρουσιάστηκε την Τρίτη στην Ουάσινγκτον, είναι πρωτόγνωρο, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».

Ο πολιτικός λαϊκισμός, η οικονομική περιχαράκωση και η γενικευμένη κριτική κατά της παγκοσμιοποίησης δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του. Συγκεκριμένα, ως επιβαρυντικοί παράγοντες για την παγκόσμια οικονομία αναφέρονται το Brexit, το οποίο θα μειώσει κατά το ήμισυ την ανάπτυξη της Μ. Βρετανίας, δηλαδή στο 1,1%, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε σχεδόν 30 δισ. ευρώ.

Επίσης, γίνεται αναφορά και στον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα, κατά τον οποίο για πρώτη φορά και οι δύο υποψήφιοι προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος εκφράζοντας σκεπτικισμό για το ελεύθερο εμπόριο, όπως επίσης και στα υψηλά ποσοστά συμπάθειας για τον Ντόναλντ Τραμπ. To ΔΝΤ εκφράζει την απαισιοδοξία του για την παγκόσμια ανάπτυξη και θεωρεί ότι ένας από τους λόγους είναι και οι αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης.

Οι οικονομολόγοι του προειδοποιούν, δε, ότι οι αυξανόμενοι «πολιτικοί κίνδυνοι» θα φρενάρουν την ανάπτυξη το 2017 σε πολλές περιοχές. Ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία για την οικονομία είναι η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. και ο σκεπτικισμός για το ελεύθερο εμπόριο. Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη θα περιοριστεί εφέτος στο 1,65, αντί του αναμενόμενου 2,2%, ενώ για το 2017 προβλέπει 2,2 αντί του προβλεφθέντος 2,5%. Η Γερμανία θα είναι κάπου στο μέσον μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, με ανάπτυξη 1,4%, ενώ εφέτος ήταν 1,7%.


ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016, 10:26