Οι διαφωνίες σχετικά με τη συμφωνία για το προσφυγικό και το χάος του Brexit δείχνουν μια Ε.Ε. κατακερματισμένη. Με την από κοινού προεδρία τους στο Σ.Α. Γερμανία και Γαλλία ευελπιστούν να ενισχύσουν τη φωνή της Ε.Ε. στον ΟΗΕ.

Γερμανία και Γαλλία αναλαμβάνουν από σήμερα, 1η Μαρτίου, τη συμπροεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο χώρες, που θεωρούνται ακόμα «ατμομηχανή της Ευρώπης», φιλοδοξούν να δείξουν, ενώνοντας τις προσπάθειές τους, ότι η Ε.Ε. έχει λόγο και ρόλο στον ΟΗΕ.

Ο Γερμανός πρέσβης στον ΟΗΕ Κρίστοφ Χόισγκεν, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, υποστηρίζει το «δυνατό ευρωπαϊκό μήνυμα», ενώ ο Γάλλος πρέσβης Φρανσουά Ντελάτρ τη «στενή συνεργασία» Γαλλίας και Γερμανίας.

Για το δίμηνο της συμπροεδρίας οι δύο διπλωμάτες θέτουν συγκεκριμένες προτεραιότητες, όπως τις ειρηνευτικές αποστολές, τις διενέξεις στην Ουκρανία και την Εγγύς Ανατολή, καθώς και την προστασία όσων δραστηριοποιούνται υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γερμανία και Γαλλία δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι, στην οποία και οι δύο χώρες συμμετέχουν με στρατιωτικές δυνάμεις και έχοντας στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το οργανωμένο έγκλημα αλλά και τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.

Το Παρίσι δεν θέλει να χάσει το δικαίωμα βέτο για να αποκτήσει μόνιμη θέση η Ε.Ε.

Τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε. κατάφερε σε ορισμένα τουλάχιστον ζητήματα να ακούγεται στον ΟΗΕ με μια φωνή και λειτουργεί, για παράδειγμα, ως αντίβαρο στις ΗΠΑ ή στη Ρωσία ή παρεμβαίνει ως διαμεσολαβητής στη διένεξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Στο παρασκήνιο όμως η κατάσταση δεν είναι ιδανική, εκτιμά ο Ρίτσαρντ Γκόουαν από το Πανεπιστήμιο Ηνωμένων Εθνών και τονίζει: «Υπάρχει κλίμα σύμπνοιας, αλλά όχι εγγύηση ότι οι Ευρωπαίοι θα παραμείνουν μακροπρόθεσμα ενωμένοι σε ζητήματα όπως τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης».

Η δομή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία αποτυπώνει ακόμα την παγκόσμια τάξη πραγμάτων μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μοιάζει σαν να μην μπορεί να αλλάξει: Οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις με δικαίωμα βέτο Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα στο ίδιο τραπέζι με 10 μη μόνιμα μέλη, στα οποία ανήκει από τις αρχές του χρόνου και η Γερμανία.

Η Γερμανία ελπίζει σε μεταρρύθμιση του ανώτατου οργάνου του ΟΗΕ, έτσι ώστε και η Ε.Ε. να αποκτήσει θέση μονίμου μέλους.

Στα σχέδια αυτά αντιτίθεται όμως το Παρίσι, το οποίο δεν θέλει να απολέσει το πολύτιμο βέτο του με αντάλλαγμα τη μόνιμη θέση της Ε.Ε.

dpa – Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης