Γερμανός ΥΠΕΞ: «Το Βερολίνο μπορεί να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή με τη Ρωσία»

Γερμανός ΥΠΕΞ: «Το Βερολίνο μπορεί να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή με τη Ρωσία»
Στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Συρία η Γερμανία θα πρέπει να διασφαλίσει τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στον επταετή εμφύλιο πόλεμο της χώρας αυτής, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Η Γερμανία στήριξε τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας εναντίον συριακών στόχων με αφορμή τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα, αλλά θέλει ταυτόχρονα να αποφύγει την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας, παρά την ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Ο στόχος που επιδιώκουμε στο υπουργείο Εξωτερικών είναι να παραμείνει η Γερμανία σε διακριτό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία. Ο στόχος είναι στον ρόλο που θα διαδραματίσουμε να μπορούμε να είμαστε εκείνοι που θα διατηρήσουν ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με τη Ρωσία», είπε ο Μάας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Καναδή ομόλογό του Κρίστια Φρίλαντ.

Αφότου ανέλαβε επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο Σοσιαλδημοκράτης Χάικο Μάας προώθησε σκληρότερη γραμμή έναντι της Μόσχας, διχάζοντας το κόμμα του που θεωρεί ότι είναι ο συνεχιστής της γερμανικής πολιτικής του «ανοίγματος» προς τη Σοβιετική Ένωση (Ostpolitik) τη δεκαετία του 1970.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να βάλουμε ξανά στην πορεία της την πολιτική διαδικασία. Χρειαζόμαστε επίσης τη Ρωσία σ' αυτόν τον διάλογο», πρόσθεσε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Απριλίου 2018, 17:15