Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή της Καλιφόρνια Duncan Hunter  ο οποίος αναγνώρισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης ότι μονάδα πεζοναυτών στην οποία ήταν επικεφαλής «σκότωσε πιθανώς εκατοντάδες πολίτες» κατά τη διάρκεια της πρώτης μάχης της Φαλούτζα το 2004.

 Τα σχόλια του Hunter έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο «Zero Blog Thirty» του καναλιού Barstool Sports, στην οποία εξέφρασε την υποστήριξή του στον Edward Gallagher, μέλους της ειδικής ομάδας του αμερικάνικου ναυτικού SEAL, τον οποίο υπερασπίστηκε στη δίκη για   εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων σκοποβολής σε άοπλους πολίτες και μαχαιρώματος με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό αιχμαλώτου πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ρωτήθηκε για την υποστήριξή του στον Gallagher, ο Hunter απάντησε «ειλικρινά δεν με νοιάζει αν σκοτώθηκε», αναφερόμενος στον 17χρονο μαχητή του ISIS που φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τους SEAL. «Απλά δεν με νοιάζει. Και ως γερουσιαστής, αυτό είναι το προνόμιο μου: Να βοηθώ κάποιον πρώην συνάδελφό μου».

Εκτός από τις προμελετημένες δολοφονίες, οι στρατιωτικοί εισαγγελείς κατηγορούν τον Gallagher,  ελεύθερο σκοπευτή της ομάδας SEAL 7, για εγκλήματα που περιλαμβάνουν φωτογράφηση και διοργάνωση τελετής   πάνω στο πτώμα του θύματος, καθώς και συμπεριφορά «απερίσκεπτου και αιμοδιψούς».

Όταν άλλος φιλοξενούμενος της εκπομπής «Zero Blog Thirty» – πρώην ναυτικός – είπε ότι η θέληση του μάρτυρα να δείξει επιείκεια στον Γκάλλαχερ «στρέφεται ενάντια στην τιμή μας τόσο έντονα», απάντησε ο Hunter με την εκπληκτική παραδοχή: «Πώς με κρίνεις έτσι; Ήμουν αξιωματικός του πυροβολικού και πυροδότησα εκατοντάδες βλήματα στη Φαλούτζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ίσως εκατοντάδες άμαχοι … Πιθανώς σκοτώθηκαν γυναίκες και παιδιά, αν υπήρχαν κάποιοι στην πόλη όταν έβαλλε το πυροβολικό μας στην διάρκεια της εισβολής Μήπως θα πρέπει να κατηγορηθώ;»…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με Αμερικανούς βετεράνους της επίθεσης εκείνης, καθώς και επιζώντες, δημοσιογράφους, ιατρικό προσωπικό, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλους, οι πεζοναύτες σκότωσαν αδιάκριτα άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες στην πόλη.

Οι πολίτες που κυμάτιζαν λευκές σημαίες παράδοσης βλήθηκαν από τους ελεύθερους σκοπευτές, οι οποίοι επίσης στόχευαν ασθενοφόρα που μετέφεραν τους τραυματίες που αργότερα πέθαναν στις λίγες   κλινικές που απέμεναν να λειτουργούν στη Φαλούτζα. 

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, 600 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης εκείνης, η οποία δεν κατόρθωσε να επιτύχει το στόχο της να νικήσει την αντίσταση της Φαλούτζα. Η  δεύτερη επίθεση στην πόλη τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2004, η επιχείρηση Phantom Fury, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 800 αμάχων. Ήταν κατά τη διάρκεια της επίθεσης εκείνης που ο τότε διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στρατηγός Τζέιμς Μάττις (πρώτος υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Τραμπ) κέρδισε το παροσωνύμιο “Mad Dog” (τρελό σκυλί).

Ο Hunter, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, εντάχθηκε στο σώμα των Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών. Από τον Μάρτιο του 2002, υπηρέτησε ως αξιωματικός πυροβολικού και μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003   ολοκλήρωσε την θητεία του στη Φαλούτζα του Ιράκ το 2004, υπηρετώντας στην Α πυροβολαρχία Πεζοναυτών. Τον Σεπτέμβριο του 2005, ο Hunter εκλήθη και πάλι σε ενεργό καθήκον. [11] Μετά την αποστράτευσή του ανακλήθηκε και πάλι σε ενεργό καθήκον το 2007 και εστάλη στο Αφγανιστάν

Σύμφωνα με έκθεση του Αυγούστου 2018 στο Politico, ο Hunter εξακολουθεί να βιώνει το τραύμα των στρατιωτικών του εγκλημάων ως αξιωματικός του πυροβολικού στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

 Από τον Ιούνιο του 2008, ο Hunter κέρδισε την έδρα από τους Δημοκρατικούς με το 72% των ψήφων για να αντικαταστήσει τον γερουσιστή πατέρα του, και από τότε εκπροσωπεί την 52η Περιφέρεια της Καλιφόρνια.

Το 2017, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε ποινική έρευνα   για παραβιάσεις χρηματοδότησης προεκλογικών εκστρατειών. Τον Αύγουστο του 2018, ο Hunter και η σύζυγός του καταδικάστηκαν  με κατηγορίες περιλαμβανομένης της συνωμοσίας, της απάτης και της παραβίασης των νόμων περί οικονομικών εκλογικών εκστρατειών.

Πληροφορίες από informationclearinghouse.info και wikipedia.org
Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης