Τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής είναι δύο από τους στόχους της Γερμανίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβ. Ασφαλείας των ΗΕ. Από τον Απρίλιο αναλαμβάνει και την εκ περιτροπής προεδρία.

Από την 1η Ιανουαρίου και για δύο χρόνια η Γερμανία συμπεριλαμβάνεται στα δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ταξίδι του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας απέδωσε καρπούς αφού η ψηφοφορία έγινε τον περασμένο Ιούνιο και οι θετικές ψήφοι ήταν 184, χαρακτηρίσθηκαν εκπληκτικό αποτέλεσμα. Επειδή δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να κάθεται μαζί με άλλες εννιά χώρες στο ίδιο τραπέζι στην λεγόμενη σκανδιναβική αίθουσα, όπου ο διάκοσμός της συμβολίζει την πίστη, την ελπίδα και την φιλευσπλαχνία.
Πρόκειται βέβαια για στόχους στο μακρινό μέλλον, αν αναλογιστεί κάποιος τον πόλεμο στη Συρία και την Υεμένη, την Αραβική διένεξη και την κρίση στην Κριμαία.

Η Γερμανία δεν θέλει στρατιωτική εμπλοκή

Μόνον τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν δικαίωμα χρήσης βέτο και μπορούν να εγκρίνουν ψηφίσματα με δεσμευτική ισχύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τη Γερμανία, αυξάνονται και οι προσδοκίες, για παράδειγμα, για περισσότερη στρατιωτική εμπλοκή της.Ο Κρίστοφ Χόισγκεν έχει διατελέσει σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ

Ο γερμανός πρέσβης στο διεθνή οργανισμό Κρίστοφ Χόισγκεν υπενθυμίζει ωστόσο την αποστολή γερμανών κυανοκράνων στο Μάλι, θέλοντας έτσι να πει με εύσχημο τρόπο ότι επί του συγκεκριμένου θέματος η χώρα δεν διαθέτει άλλες δυνατότητες. «Ο ρόλος της Γερμανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή γενικότερα τα ΗΕ δεν περιορίζεται μόνο στους κυανόκρανους», διευκρινίζει. «Μετά τις ΗΠΑ η Γερμανία δίνει τις περισσότερες εισφορές στηρίζοντας ολόκληρο το σύστημα του διεθνούς οργανισμού. Σε αυτό ανήκει η χρηματοδότηση των κυανοκράνων, αλλά και των ανθρωπιστικών οργανώσεων, της Unicef και του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης».

Γεγονός είναι πως η Γερμανία έχει διαθέσει 589 κυανόκρανους, ενώ φτωχιές χώρες, όπως η Μπουρκίνα Φάσο, 2.100 κυανόκρανους.

Η τάση είναι γνωστή από καιρό. Οι φτωχές χώρες δείχνουν ετοιμότητα να προσφέρουν στρατιώτες, οι πλούσιες προτιμούν να δίνουν χρήματα.

Μικρές χώρες, μεγάλη δύναμη

Χάικο Μαας και Κρίστοφ Χόισγκεν στο ΣΑ του ΟΗΕ

Τι προτίθεται να κάνει η Γερμανία αυτά τα δύο χρόνια στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και από τον επόμενο Απρίλιο επικεφαλής της εκ περιτροπής προεδρίας;

«Καταρχήν θέλουμε να προσπαθήσουμε να πείσουμε το σώμα να ασχοληθεί περισσότερο με την πρόληψη διενέξεων» λέει ο Κρίστοφ Χόισγκεν.

«Στη συνέχεια θέλουμε μετά τα φοβερά γεγονότα στην Μιανμάρ αλλά και σε άλλες χώρες, να φέρουμε στην ατζέντα το θέμα της σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών και άλλα θέματα, όπως το Κλίμα και η ασφάλεια».

Διαχρονικά στην ατζέντα είναι η μεταρρύθμιση της αρχιτεκτονικής του διεθνούς οργανισμού με δομή που αποκρυσταλλώνει τον συσχετισμό δυνάμεων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Σίμον Άνταμς, επικεφαλής του λεγόμενου Παγκόσμιο Κέντρο για την ευθύνη στην Προστασία (Global Center for the Responsability to Protect), θεωρεί ότι και ακόμη και μη μόνιμο μέλος ορισμένης διάρκειας στο Συμβούλιο Ασφαλείας έχει δυνατότητες δράσης.

«Σκεφτείτε την γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994. Τότε ήταν ένα εκλεγμένο μέλος, η Νέα Ζηλανδία, μια κουκίδα στο νότιο Ειρηνικό που είχε αναλάβει τυχαία την προεδρία.

Ήταν η Νέα Ζηλανδία εκείνη που χτύπησε τον κώδωνα κινδύνου και που πίεσε τα μόνιμα μέλη να προχωρήσουν σε δράση».

Σε χτεσινή του δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συνόψισε το τεράστιο βάρος ευθύνη της χώρας του. «Οι προσδοκίες ουδέποτε στο παρελθόν ήταν μεγαλύτερες».

Τα γερμανικά σχέδιο για την επόμενη διετία είναι πολλά –διευκρίνισε- υποστηρίζοντας πως (όπως είχε διαβεβαιώσει και την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο) στόχο αποτελεί η ενίσχυση της πολυμέρειας που έχει συμπιεσθεί με την εφαρμογή της εξαγγελίας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «Πρώτα η Αμερική».

«Ζούμε σε καιρούς όπου απαιτείται περισσότερη διεθνής τάξη, περισσότερη αξιοπιστία, περισσότερη εμπιστοσύνη στους κοινούς νόμους. Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να είναι όσο ισχυρά και αποτελεσματικά όσο οι χώρες-μέλη απαιτούν», είχε πει τότε ο Μάας.

Πηγή: Deutsche Welle – ARD

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης