Την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας αντιμετωπίζουν δύο γερμανοί δημοσιογράφοι του γερμανικού μπλογκ «Netzpolitik.org», το οποίο δημοσιοποίησε έγγραφα σχετικά με την παρακολούθηση του διαδικτύου.

Μετά από προσφυγή της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος η γερμανική Γενική Εισαγγελία στρέφεται κατά των δημοσιογράφων του μπλογκ «Netzpolitik.org», Μάρκους Μπέκενταλ και Αντρέ Μάιστερ, τους οποίους κατηγορεί για εσχάτη προδοσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μπλογκ είχε δημοσιεύσει αποσπάσματα από μια εμπιστευτική έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος που απευθυνόταν στην επιτροπή για δημοσιονομικά θέματα της γερμανικής Βουλής. Στο έγγραφο γινόταν λόγος για ένα σύνολο ενεργειών που αφορούσαν στην «εποπτεία του ίντερνετ» και κυρίως των διαδικτυακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.


Ο Μάρκους Μπέκενταλ, ιδρυτής του Netzpolitik.org

Άμεση ήταν η αντίδραση των γερμανικών πολιτικών κομμάτων, όπως των Πρασίνων, αλλά και των δημοσιογραφικών ενώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μίχαελ Κόνκεν, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV), δήλωσε πως «πρόκειται για μια κίνηση εκφοβισμού. Θέλουν να κλείσουν το στόμα στους δημοσιογράφους για ορισμένα θέματα, να μην μιλάνε για αυτά στο μέλλον και να μην τα δημοσιοποιούν».

Ο πολιτικός των Πρασίνων Κόνσταντιν φον Νετζ, μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk είπε: «Εδώ και δύο χρόνια η Γερμανία ζει το μεγαλύτερο σκάνδαλο παρακολουθήσεων όλων των εποχών, όπου εθίγησαν πολλά γερμανικά συμφέροντα. Η Γενική Εισαγγελία όμως δεν έχει κάνει κάτι για αυτό».

Άλλες εποχές θυμίζει αυτή η δίωξη

Ο Κόνσταντιν φον Νετζ αναφέρεται επίσης στην παρακολούθηση γερμανικών αρχών και πολιτικών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες NSA. Και συμπληρώνει για την υπόθεση του μπλογκ «Netzpolitik.org»: «Σε μια δημοκρατία τα ΜΜΕ πρέπει να μπορούν και οφείλουν να μεταδίδουν ελεύθερα πληροφορίες. Όταν δεν μπορούν να το κάνουν και διώκονται δικαστικά χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις εγκληματικές ενέργειες τότε κινούμαστε σε επικίνδυνη περιοχή».

Ο Μάρκους Μπέκενταλ, ιδρυτής του μπλογκ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι την ενέργεια της Γενικής Εισαγγελίας ερμηνεύεται ως προσπάθεια εκφοβισμού της κυβέρνησης ή των αρχών ασφαλείας, στην ερευνητική δημοσιογραφία και τις πηγές της.

Παρόμοια διαδικασία στη Γερμανία είχε κινηθεί και τον Οκτώβριο του 1962 εναντίον επτά δημοσιογράφων του περιοδικού Spiegel, για ένα άρθρο που αφορούσε στην αμυντική πολιτική του τότε υπουργού Άμυνας Γιόζεφ Στράους.

Deutsche Welle / DPA

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης