Το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου σε αμερικανική βάση στο Αφγανιστάν στα τέλη Φεβρουαρίου και οι τυφλές δολοφονίες 16 αμάχων από έναν Αμερικανό στρατιώτη την περασμένη Κυριακή είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικά» γεγονότα, που θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια που γίνεται, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των Η.Π.Α., Λίον Πανέτα.

Ο Πανέτα, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Αφγανιστάν, απηύθυνε ομιλία σε πεζοναύτες και άλλους στρατιώτες της Isaf στη βάση Καμπ Λέδερνεκ. Την Κυριακή, ένας Αμερικανός στρατιώτης βαριά οπλισμένος έφυγε από τη βάση του στο Νότιο Αφγανιστάν και σκότωσε εν ψυχρώ 16 πολίτες, ανάμεσά τους εννέα παιδιά, σε τρία σπίτια σε γειτονικό χωριό, καίγοντας μερικά από τα πτώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μετά επέστρεψε στο στρατόπεδο και παραδόθηκε. Στα τέλη Φεβρουαρίου, αντίτυπα του Κορανίου, τα οποία είχαν κατασχεθεί από φυλακισμένους στη βάση Μπαγκράμ κάηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες, προκαλώντας την οργή της πλειονότητας των Αφγανών. «Καθένα από αυτά τα γεγονότα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό» τόνισε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

«Δεν θα αφήσουμε μεμονωμένες πράξεις να μειώσουν την αποφασιστικότητά μας στον πόλεμο των διεθνών δυνάμεων κατά των Ταλιμπάν» υπογράμμισε ο κ. Πανέτα.

«Όσο τραγικές και αν είναι αυτές οι πράξεις βίας, δεν καθορίζουν τη σχέση ανάμεσα στη συμμαχία, τις αφγανικές δυνάμεις και τον αφγανικό λαό» είπε. «Θα δοκιμαστούμε, θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις. Προκλήσεις από τον εχθρό μας, από τους εαυτούς μας, από την κόλαση του πολέμου» κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Στους οκτώ ο αριθμός των νεκρών στο Αφγανιστάν

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης