Η Βόρεια και η Νότια Κορέα βρίσκονται στα πρόθυρα του πολέμου εδώ και δεκαετίες, και η τεχνολογική πρόοδος απλά ακολουθεί. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο χώρες φαίνεται να ετοιμάζονται για νέου τύπου εμπλοκές, χρησιμοποιώντας τα πλέον χαρακτηριστικά μέσα διεξαγωγής σύγχρονου πολέμου: Ο λόγος για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γνωστά και ως drones ή UAV.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΙΕΕΕ Spectrum, η Νότια Κορέα πρόσφατα εντόπισε κατασκοπευτικά αεροσκάφη να πετούν κοντά στα σύνορα, και ως εκ τούτου άρχισε την ανάπτυξη αντιμέτρων εναλλακτικών στα αντιαεροπορικά πυροβόλα και πυραύλους: Με τη χρηματοδότηση ενός νοτιοκορεατικού ινστιτούτου αμυντικών ερευνών, μία ομάδα επιστημόνων ρομποτικής στο KAIST (Korea Advanced Institute of Science and Technology) δοκιμάζει τρόπους χρήσης drones για τον εντοπισμό, αναχαίτιση και αχρήστευση άλλων UAV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Dr. Ντέιβιντ Σιμ, ο οποίος ηγείται του USRG (Unmanned System Research Group) του KAIST, και επιπλέον του C-FRIEND (Center of Field Robotics for Innovation, Exploration aNd Defense) εξηγεί τι ήταν αυτό που προκάλεσε αυτού του είδους τις έρευνες και δοκιμές: «Φανταστήκαμε ένα κοντινό μέλλον όπου UAV θα μάχονται εναντίον άλλων UAV…όπως φάνηκε σε πολλές περιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πρόσφατου περιστατικού ενός σκάφους που έφτασε στον Λευκό Οίκο».

Ο Σιμ και η ομάδα του δουλεύουν με μια ποικιλία UAV διαφορετικών δυνατοτήτων, που περιλαμβάνουν ευέλικτα σκάφη με πολλαπλούς έλικες, οπλισμένα με δίχτυα που μπορούν να ριφθούν σε εχθρικά UAV για να τα αχρηστεύσουν.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να προγραμματιστούν έτσι ώστε να λειτουργούν πλήρως αυτόνομα, χρησιμοποιώντας τη δική τους «όραση» για να εντοπίζουν τους στόχους και μετά να τους καταρρίπτουν αφήνοντας με ακρίβεια τα δίχτυα τους πάνω τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στόχος του προγράμματος, που είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, είναι η ανάπτυξη UAV τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο ενός συστήματος άμυνας απέναντι σε drones, και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και επιθετικά, αν είναι δυνατόν, όπως εναντίον οχημάτων που προστατεύονται από τα δικά τους UAV. Αρχικά η ιδέα ήταν τα drones να λειτουργούν σε σχηματισμό, ωστόσο το GPS δεν παρέχει αρκετή ακρίβεια για κάτι τέτοιο και οι ισχυροί άνεμοι θα δημιουργούσαν προβλήματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης