«Αδιάσειστα στοιχεία» διαθέτει η Βολιβία για το ότι οι ΗΠΑ συνωμοτούν προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση του Ίβο Μοράλες. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, Χουάν Ραμόν Κιντάνα, οι αποδείξεις για τις ανάρμοστες ενέργειες της αμερικανικής πρεσβείας στη Λα Παζ θα παραδοθούν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Θυμίζουμε ότι ο Μοράλες απέλασε τον αμερικανό πρέσβη το 2008, κατηγορώντας τον ότι συνωμοτούσε εναντίον της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Βολιβίας έχει δύσκολη σχέση με την Ουάσινγκτον αφότου «ανέβηκε» στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2006, λόγω της έντασης που προκλήθηκε από τα μέτρα κατά των ναρκωτικών και την κρατικοποίηση πολλών ξένων εταιρειών. Δυο χρόνια αργότερα, ο Μοράλες κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Βολιβία σε μια διαμάχη που κατέληξε στην απέλαση του πρέσβη, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ. Οι Αμερικανοί το αρνήθηκαν κατηγορηματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δυο χώρες συμφώνησαν το 2011 να αποκαταστήσουν τις πλήρεις διπλωματικές τους σχέσεις αλλά δεν έχουν ανταλλάξει ακόμη πρεσβευτές. Οι νέες κατηγορίες της βολιβιανής κυβέρνησης αφορούν και αυτές την αμερικανική πρεσβεία στη Λα Παζ η οποία, σύμφωνα με τον Κιντάνα, είναι αναμεμειγμένη σε «ένα μόνιμο πόλεμο» κατά της πολιτικής του Μοράλες από το 2006. «Συγκεντρώσαμε όλες τις αποδείξεις για να τις παρουσιάσουμε στον πρόεδρο Ομπάμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Επιθυμούμε να του πούμε: σταματήστε όλες τις εχθρικές ενέργειες κατά της βολιβιανής κυβέρνησης, σταματήστε να στήνετε πολιτικές ενέδρες στην κυβέρνησή μας». Κατά τον Κιντάνα, οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στους τομείς της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας καθώς και της καταπολέμησης των ναρκωτικών και της διαφθοράς επί προεδρίας Μοράλες.

Τα προβλήματα στις σχέσεις Βολιβίας – ΗΠΑ είναι πολλά. Πριν από λίγες ημέρες, ο Μοράλες κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι μεταχειρίζεται την αμφιλεγόμενη σύλληψη ενός αμερικανού επιχειρηματία στη Βολιβία για να πλήξει την εικόνα της βολιβιανής κυβέρνησης. Ο επιχειρηματίας Τζέικομπ Όστριτσερ κρατήθηκε στη φυλακή επί 18 μήνες, κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρημάτων και διακίνηση ναρκωτικών. Το περασμένο μήνα τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, αφού κατηγόρησε κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι ζήτησαν χρήματα για να τον ελευθερώσουν. Αρκετοί αξιωματούχοι συνελήφθησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μοράλες είναι ο πρώτος Ινδιάνος πρόεδρος της Βολιβίας. Επικεφαλής της ένωσης καλλιεργητών κόκας και ινδιάνος της φυλής Αϊμάρα, ανέβηκε στην εξουσία υποσχόμενος ότι θα βελτιώσει την ζωή των ινδιάνων που αποτελούν την πλειοψηφία στη Βολιβία και θα περιορίσει τις κοινωνικές ανισότητες. Είναι στενός σύμμαχος του Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας και του Ραφαέλ Κορέα του Εκουαδόρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης